Trenéři však zatím tají, kterému z dvojice brankářů dají přednost.

Matěji Machovskému nebo zkušenějšímu Lukáši Mensatorovi, který odchytal nedělní generálku s Brnem?

Devětadvacetiletý gólman předvedl proti Kometě řadu výborných zákroků, Škodovka ale zápas z programu European Trophy nakonec prohrála v prodloužení 2:3.

„Chytat chceme oba, ale ´Machy´ je skvělý gólman i kluk, takže si vzájemně pomůžeme. Hlavní je výsledek týmu," říká smířlivě Mensator, který do Plzně přišel před sezonou z Karlových Varů.

V lázeňském týmu si užil zisk extraligového stříbra i zlata, ale potom také pár hluchých let. Od změny prostředí si slibuje návrat lepších časů.

Jak jste byl se svým výkonem 
v nedělním střetnutí spokojen?
Nemůžu být spokojen, když jsme ten zápas nakonec prohráli. Ale necítil jsem se špatně, což je plus. A teď se nechám překvapit, kdo začne ve čtvrtek.

Na Brno jste nestačili ani podruhé. Co rozhodlo o výsledku domácí odvety?
Na tom utkání bylo vidět, že extraliga je za dveřmi. Navrch měl chvíli jeden nebo druhý tým. Posledních deset minut v třetí třetině bylo ale v naší režii, jenže jsme bohužel nedokázali vstřelit vítězný gól, zatímco soupeř byl v prodloužení úspěšný.

Říkáte, že byl znát brzký start extraligy. Čím se projevuje?
Začátek soutěže začneme vyhlížet od července, když vyjedeme na led. Jen trénovat, to není bůhvíco. A když potom do začátku zbývají jen dny, tak to těšení je v kabině hmatatelné. Každý se začne víc hlídat, aby se zbytečně nezranil, nenachladil. Aby dlouhá letní příprava nepřišla vniveč.

Na výkony nové dvojice plzeňských brankářů je slyšet jen chvála. Budou gólmani oporou?
To takhle nejde říci, navíc sebe vůbec hodnotit nechci. Ale ´Machy´ je skvělý gólman. Máme podobnou minulost. On byl v Kanadě tři roky, já dva. Oba jsme startovali na mistrovství světa dvacítek. Teď jsme se sešli v Plzni a já si to považuji. Pobyt v zámoří je na něm vidět, a i když je mladší, mám se od něj co učit.

Jenže v brance může být jen jeden z vás. Je dáno, kdo bude týmovou jedničkou?
Ne, jsme vyrovnaná dvojka. Ale žádná nevraživost mezi námi není. Spíš naopak. Extraliga je dlouhá a doby, kdy třeba Milan Hnilička s Romanem Čechmánkem odchytali v pozici jedničky padesát zápasů z dvaapadesáti, je dávno pryč.

Pocítili jste, že proti Kometě nastoupil už také Martin Straka.
Jasně. To je pořád hokejista z jiné planety. Jsem rád, že s ním mohu být v týmu a stejně jako všichni si přeju, aby pokračoval v hráčské kariéře. Na ledě by nám moc pomohl.

Co soudíte o aktuální síle mistrovského celku?
V defenzivě tým šlape. Zatím sice soupeřům nesázíme šest sedm branek, ale to v téhle fázi snad ani nikdo nemůže čekat. Většina kluků z útoku toho má hodně za sebou a tahle zkušenost by se měla v extralize projevit. Hlavně první pětka s Martinem Strakou je excelentní. I z branky se na jejich hru parádně kouká. Důležité je zvládnout vstup do soutěže a dostat se tak do herní pohody.