Už slavil vytoužený titul a letos na jaře bronz, druhý za jeho úřadování na postu náčelníka. A stále je hladový po úspěchu. „Když něco dělám, je to vždy naplno," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý hokejový bohatýr.

Plzeň neohromuje horentností rozpočtu (letos cca 40 milionů Kč), ale v cílech neslevuje. Jak těžké bylo za daných podmínek sestavit konkurenceschopný tým?
Je to zvláštní, ale za celou dobu, co jsem v Plzni, jsme měli letos tým hotový nejdřív. Měli jsme vytypované hráče a balík peněz, který jsme za ně mohli utratit. Koho jsme si přáli, toho se povedlo přivést. A jsme rádi, že jsme udrželi brankáře Machovského i útočníka Kubalíka.

S jakými pocity tedy vyhlížíte vstup do extraligy?
Hlavně abychom už začali hrát, čekání je nanic. Bohužel jsme si museli odložit zápas prvního kola kvůli kolizi s Ligou mistrů. Přitom vstup do sezony je důležitý.

Dobře začít, to je vaše heslo. Zdůrazňujete to hráčům?
Jasně. Jak vám uteče začátek, vkrade se do kabiny nervozita. Hráči ztrácejí sebevědomí, všechno je složitější, útočníci už ani nevidí gólmana. Krize přijde během sezony na každého, favority nevyjímaje. Ale když máte nahráno, není to takový problém. Tohle hráčům zdůrazňujeme.

Před minulou sezonou věřilPlzni málokdo a skončila třetí. Může tým na úspěch navázat?
V Machovském máme jednoho z nejlepších gólmanů v lize. To je základ. Také první lajna s Kubaldou vypadá skvěle, teď ještě musíme vzbudit pár dalších hráčů. Ale mančaft sílu má. Musíme zase hrát nátlakový hokej, odjezdit to, odmakat. Víme, že ti kluci hokej umí, jen to z nich musíme dostat.

Prozraďte, jaký na to máte recept?
To je různé. Na někoho musíte s klidem, na někoho s křikem. Ale když někdo překročí určité meze, fláká to, je třeba zvýšit hlas v každém případě. A také jsem to v minulosti párkrát udělal.

Začínáte doma s Třincem, pak vás čeká Chomutov, Brno, Zlín. To je těžký los na úvod.
Ono není sranda, ani když na začátek chytnete třeba Karlovy Vary. Něco podceníte a stejně je zle. Možná je lepší, když jdete hned na silné soupeře. Nejsou ještě tak rozehraní (úsměv).