Dával do kupy koleno. Vynechal kvůli tomu poslední zápas základní části, ale do čtvrtfinálové bitvy s Brnem naskočí. Matěj Machovský.

Dvacetiletý gólman, který hokejovou Plzeň posílil před sezonou a teď je jedním z trumfů úřadujících mistrů v cestě za obhajobou trůnu.

V základní části vládl. V šesti zápasech nepustil gól, na první místo žebříčku řadila Machovského i úspěšnost zákroků 93,67 procenta. Jenže v extraligovém play-off ho čeká premiéra.

Přesto zůstává v klidu. „Ono je to vždy někde poprvé. Prošel jsem si pár play-off v Kanadě, kde se taky hraje na čtyři vítězství, a tedy až na sedm zápasů, takže to pro mě nebude taková novinka," říká rodák z Opavy.

Zatrnulo vám, že jste odchytal celou sezonu a v play-off byste u toho kvůli poraněnému kolenu nemusel být?
Nebyl to dobrý pocit. Zvlášť zpočátku, kdy nebylo jasné, o co jde. Nakonec se z toho vyklubalo jen lehčí zranění, ale nechtěl jsem nic podcenit. Proto jsem do posledního zápasu nešel a raději odpočíval.

Co soudíte o brněnské Kometě, čtvrtfinálovém sokovi?
Já jsem rád za Brno.

Vy máte rád vyhecované, vyhrocené zápasy? Což se očekává, že zrovna takové souboje Plzně s Kometou budou.
Možná kluci vpředu to budou mít těžší, ale pro gólmana platí pořád to samé. Musí chytat puk, od toho tam je.

Nejste ponořen do studia brněnské hry? Zda třeba chodí víc za dorážkami, jak hrají přesilovky, jak si vedou střelci Komety?
Ale to ano. Trenéři nás 
na herní styl soupeře chystají. Ale že jsou útočníci před bránou důrazní a gólmanovi se snaží znepříjemnit život, to platí obecně.

V play-off možná ještě ve větší míře. Soupeři se vás budou snažit rozhodit účelově. Je možné se proti tomu nějak obrnit?
Nijak zvlášť. Kdo se s tím popere líp, tak postoupí dál.

Dá se na play-off nějak speciálně naladit forma?
V těch pár dnech volna, co jsme měli, jsem se snažil odpočinout si hlavně psychicky. Dostat se do pohody a teď jdeme na to.

Zápasy ve vyřazovacích bojích mají rychlý spád a jde o hodně. Uzavřete se víc do sebe, straníte se okolí?
To ani ne. Když můžu, tak se docela rád pobavím i o jiných věcech než jen o hokeji. Ten máte v hlavě i tak a na moment vypnout vůbec neškodí. Ale když vylezeme na led, tak existuje jen jedno. Makat a vyhrát.

Jak se před zápasem dostáváte do optimální pohody? Čtete si, koukáte na televizi nebo posloucháte hudbu?
Spíš to poslední, ale nejsem nějak vyhraněný a pouštím si leccos, rock, rap, ale třeba i country. Potom na stadionu se mě do nálady dostane fotbálek nebo fórky kluků.