Taková samozřejmost jako v minulých sezonách to není.

V jednu chvíli se totiž Škodovka propadla v tabulce na dvanáctou příčku ze čtrnácti a nahoru se vydrápala teprve nedávno.

Až poté, co klub vyměnil hlavního trenéra a s Michalem Strakou u kormidla rozjeli Indiáni vítěznou šňůru.

Z minulých devíti zápasů osmkrát vyhráli a dvacetibodová injekce je vystřelila nad hranici přímého postupu do play-off.

„Jsme sice pátí, ale ta pozice není nijak pevná. Pardubice jsou za námi jen o skóre a další celky ztrácejí pár bodů," varoval před uspokojením Michal Straka.

Nálada v týmu je ale dobrá. „Kluci se zbavili stresu z těch neúspěchů předtím a trénují 
s chutí. Ale pořád zbývá ještě hodně zápasů, nic není rozhodnuto a je třeba makat naplno dál," prohlásil kouč.

Přípravu o reprezentační přestávce zahájila modrobílá družina už bez Pavla Kašpaříka, který odešel do Mladé Boleslavi. Zato nově s Mário Bližňákem, kterého si Škodovka přitáhla ze Slovanu Bratislava.

„Nechtěli jsme dělat změnu jen pro změnu. Ale o Pavla (Kašpaříka) byl zájem a nám se uzdravuje Tomáš Sýkora, který je podobným typem hráče. Naopak byla šance získat Mária a my jsme tvořivého centra hledali," vysvětloval kouč.

Sedmadvacetiletý Bližňák zatím nastupuje po boku Ondřeje Kratěny. „Na levém křídle hraje Honza Schleiss, ale jde jen o první variantu," podotkl Straka.

Řada hráčů mu totiž chybí.

Se seniorskou reprezentací jsou Vojtěch Mozík s Dominikem Simonem, Dominik Kubalík odletěl s dvacítkou na mistrovství světa do Kanady a na marodce je Roman Přikryl a Jozef Balej.

Mezi fanoušky se přitom spekulovalo, že i Balej by měl plzeňský tým opustit. To však Michal Straka popírá.

„Šlo jen o řeči. Jožo měl zraněnou ruku, a proto poslední zápasy nehrál," uvedl trenér.

Zcela fit však není ani nejlepší střelec týmu Ján Sýkora. Toho zdravotní trable připravily o start ve slovenské reprezentaci.

„Jánko má lehce natažená třísla, a tak jsme nechtěli nic riskovat. Jde o našeho klíčového hráče, po dohodě proto zůstal doma a trénuje s omezením," upřesnil Straka.

S kolegy nachystal hráčům náročné předvánoční menu.

„Dvakrát denně jsme na ledě, k tomu si kluci dají výběhy schodů, posilovnu nebo kruhový trénink na suchu," prozradil hlavní lodivod.

Od pondělí už modrobílí najedou na běžný extraligový program. „S výhledem na nejbližší utkání," řekl kouč.

Plzeň se do zápasové vřavy vrátí po pauze o druhém vánočním svátku, kdy doma od půl čtvrté hostí Mladou Boleslav.

„Volno bude jen na Štědrý den, ale pětadvacátého večer se sejdeme na tréninku a na Štěpána hrajeme," potvrdil Michal Straka.