Ani po čtyřech zápasech není v semifinálové bitvě mezi hokejisty Plzně a Sparty jasněji.Po utkáních v Praze byl stav série 1:1 a blíž finálovým bojům není nikdo ze soupeřů ani po víkendových horkých odvetách na západě Čech.

Na zápasy je to 2:2. Škodovka sice doma sobotní střetnutí ve vyprodané HM Areně prohrála, ale další den Indiáni dohnali ztrátu v zápase i v sérii. Je tak jisté, že se na své teritorium ještě vrátí.

Šestý zápas semifinále se v Plzni hraje v pátek od 17.20 hodin, když předtím se oba rivalové střetnou zítra od 18.20 hodin v pražské O2 Areně.

„Jsme zátky ve hře, vše je otevřené," komentoval nedělní výhru 2:1 plzeňský trenér Michal Straka.

Správný kapitán

Indiáni od 35. minuty prohrávali, ale ve třetí části otočili dvěma góly vývoj střetnutí k vítězství a tím soupeři vzali šanci na trhák. Vyrovnávací gól zařídil mladý dravec Miroslav Indrák, ale dominovali hlavně ti nejzkušenější. Záhy devětatřicetiletý kapitán Ondřej Kratěna, který v přesilovce vypálil vítěznou ránu, nebo jeho vrstevník z defenzivy Petr Kadlec. A skvělý zápas hrál i o něco mladší Ryan Hollweg.

Jako by teprve v play-off pro tyhle borce začínalo to pravé. Čím vyhrocenější souboj je, tím víc jsou vidět.

Kratěna srdnatě proniká defenzivou soupeřů, snáší rány a hlavně skóruje. V devíti zápasech si osminásobný český šampion připsal čtyři góly a sedm asistencí. Lepší o gól je v play-off jen sparťan Daniel Přibyl, který ale nedělní zápas kvůli zranění nedohrál.

„Pro nás je Kratěna klíčovým hráčem, ale to platí celou sezonu. Možná v základní části v individuálních statistikách tak nevynikal, ale teď bere odpovědnost na sebe," prohlásil plzeňský kouč.

„Ondra nás dokáže povzbudit i uklidnit. A co řekne, je jako zákon," přidal se obránce Lukáš Pulpán.

A Kadlec? Padá do střel, zkušeně řeší osobní souboje a přitom podporuje ofenzivu. Třeba Kratěnovi nabil v neděli na rozhodující gól.

Americký bojovník

„Play-off je vždy jiná soutěž. Je to vyhecovanější a možná jsme víc na ledě," míní v devíti utkáních autor sedmi asistencí. „Naplno maká ale celý tým. Třeba v neděli odvedl skvělou práci Ryan Hollweg," připomněl Kadlec. Dvaatřicetiletý americký kovboj se zkušenostmi z NHL rozdával hity, ale na sparťany platil nejen svou pověstnou tvrdostí. Dostával se do šancí a obrovské penzum práce odvedl v oslabeních.

„On to Ryan takhle brání i v tréninku. Zblokuje spoustu střel, do všeho jde po hlavě, burcuje tým a jeho přínos je zvlášť v play-off obrovský," ocenil Kadlec.

A podotkl, že zlomový moment nedělní souboje se Spartou přišel na začátku třetí třetiny. To Indiáni ještě prohrávali 0:1 a do přečíslení se utrhli sparťané Hlinka s Formanem. „Jenže Machy (brankář Matěj Machovský) vytáhl perfektní zákrok a kluci z protiútoku vyrovnali. V opačném případě už by to asi bylo těžké otočit," říkal Kadlec.

A jak se podle obránce bude série vyvíjet dál? „Nejspíš to bude vyrovnané jako předtím. Uvidíme, co ty dva zápasy přinesou, ale jsme rádi, že si ještě zahrajeme doma," sdělil zkušený bek.

Internetový prodej vstupenek na páteční duel v Plzni přes www.ticketportal.cz byl zahájem o dnešní půlnoci. Ve fanshopu HC Škoda před plzeňskou HM Arenou se lístky začly prodávat v uterý v 8.00 hodin ráno.