Z boje o extraligový trůn vypadli hokejisté Škody Plzeň už před časem, ale dál trénovali. Až včera pro sedmý tým základní části sezona definitivně skončila.

Volna si ale Indiáni užijí jen do čtvrtého května, kdy jim začne tréninkový drill na další ročník extraligy.

Pro Indiány by měl být úspěšnější. V lepší časy alespoň věří trenér Michal Straka. „Skončili jsme sedmí a příště budeme chtít být v šestce a postoupit přímo do play-off," prohlásil hlavní kouč Škodovky.

Z čeho vaše optimistická vize pramení?
Tým prošel generační obměnou a ti mladí budou zase zkušenější, vyzrálejší. Navíc zůstali i borci, o které jsme stáli. Smlouvu prodloužil Ondra Kratěna, Nicky Johnson, obránce Kuba Jeřábek
a zůstat by měl i Ján Sýkora. Přejeme si, aby pokračoval také Mário Bližňák, ale jednání se Slovanem jsou složitá. A pokud bychom získali ještě jednoho dva z vyhlédnutých hráčů, tak je boj o šestku reálným cílem.

Bylo těžké udržet brzkým vyřazením z play-off zklamané hráče v tréninkovém zápřahu?
Ti starší jako Kadlec, Kratěna, Jožo Balej, Hollweg nebo Johnson dostali volno dřív. Další kluci byli v nároďáku. Machovský, Jeřábek, Mozík, Lev a Simon v českém, Bližňák s Jánkem Sýkorou ve výběru Slovenska, takže jsme trénovali s mladšími hráči. Zaměřili jsme se na to, co jim v sezoně nešlo, a vůbec na zlepšení herních dovedností. Třikrát v týdnu jsme chodili na led a zbývající dva dny se makalo v posilovně.

Uvědomovali si mladíci, že bojují
o místo v sestavě pro příští sezonu?
My jsme jim řekli, že se změnou pravidel o povinném nasazování mladíků se situace mění. Každý hráč začíná
od nuly a do hry ho dostane jen výkonnost a ne ročník narození. Mladí se budou muset daleko víc snažit a ne se jen nechat postrkovat.

Vrcholí hokejová sezona, ale také studijní rok. Kolik vám toho ještě schází k zisku profesionální trenérské licence?
Končím druhý ročník studia a potom budu mít dva roky na sepsání a obhájení závěrečné práce. Teď mě čekají ještě zkoušky z fyziologie, psychologie a sportovního tréninku dětí. Ty bych chtěl zvládnout do července, kdy půjdeme s týmem na led, abych se pak mohl soustředit už jen na trénink.

Takže si od hokeje vůbec neodpočinete?
Na chvíli jo. O letní dovolené vyrazím na čtrnáct dní s rodinou do Chorvatska k moři a budu si užívat sluníčka.

Vrací se vám ještě vzpomínky na sezonu v níž jste z asistenta povýšil na hlavního trenéra? Říkáte si, co mělo být jinak?
Možná do doby, než si člověk v sobě všechno srovnal, teď už ne. Boleslav, která nás vyřadila v předkole, potrápila Třinec, ale dál šli stejně ti nejlepší z první čtyřky. Takže víc už myslím na další sezonu. Věřím, že tým má perspektivu a že to na ledě potvrdíme.

V Plzni budete pokračovat spolu s Ladislavem Čihákem
a Jaroslavem Špačkem?
Klape nám to, takže není důvod ke změně. Jen Jarda avizoval, že vzhledem k zaneprázdnění u reprezentace nebude chodit při zápasech na střídačku, ale dál se chce věnovat tréninku obránců.

Máte jasno o programu letní přípravy?
Vyjdeme z toho, co se nám osvědčilo v minulých letech. Trénink v domácí hale si zpestříme každý týden fotbalovým utkáním a na dva týdny vyrazíme na Šumavu. Jen místo na Zadov pojedeme do Železné Rudy. Začínají se rýsovat i soupeři pro přípravné zápasy. Možná bychom se mohli v Plzni utkat s celkem KHL z Chanty Mansijsku.

Začíná extraligové finále. Kdo se podle vás stane mistrem – Třinec nebo Litvínov?
Favority jsou Oceláři, ale já bych titul přál Litvínovu. Celou sezonu hrají výborný hokej, přitom nemají takový rozpočet jako Třinec a extraligu ještě nikdy nevyhráli. Přál bych to i trenérovi Radimu Rulíkovi, kterého jsem poznal ještě jako hráč v Plzni. Litvínovská ikona Ivan Hlinka si pak Radima vytáhl jako asistenta do Omsku a k nároďáku. Teď Radim táhne Litvínov k premiérovému titulu. O důvod víc, aby jim to klaplo.