Starší Jakub, jinak brankář Jihočechů, po utkání dokonce Honzovi ani nepodal ruku.

Tak ho rozlítilo nařízené trestné střílení, v němž ho jen pár vteřin před třetí sirénou překonal právě Jan a obral tím Mountfield o tříbodový zisk.

„To jsem koukal, jak byl naštvanej. Ale mohl udržet nulu a tím i vítězství. České Budějovice ještě bojují o play off, navíc v Plzni dlouho nevyhrály, chtěly to zlomit a osm vteřin před koncem o tu šanci přišly," měl dvaadvacetiletý centr pro bratrovu reakci pochopení.

Už jste si stihli s Jakubem všechno vyříkat. Mluvíte spolu?
Jo. Vše se urovnalo hned po utkání při společné večeři. Možná bráchu uklidnili i rodiče, kteří říkali, že zápas dopadl vlastně pro oba relativně dobře. Já dal gól a Jakub si odvezl o bod víc.

O exekuci penalty v čase 59:52 za nepříznivého stavu 0:1 jste se přihlásil?
Ne, určili mě trenéři. Ale nebylo to poprvé, kdy jsem v extralize měl proti bráchovi nájezd, a protože mně to na něj jde, tak jsem si věři i tentokrát.

Byl jste v tu chvíli přesvědčený, že trestné střílení bylo rozhodčím nařízeno oprávněně?
Branka se pohnula, to bylo evidentní, ale zapadla zpátky na místo, takže jsem mohl těžko soudit, jak se vše seběhlo. Od toho jsou ale na ledě čtyři rozhodčí. A i když jsem doteď sporný moment na videu neviděl, věřím Milanu Antošovi, který v televizním studiu při rozboru situace potvrdil, že trestné střílení mělo být.

Těsně před nájezdem jste měnil hůl. Co vás k tomu vedlo?
To mi poradil spoluhráč Patrik Petruška. Prý, že na té původní holi mám izolační pásku už docela sedřenou a ať si vezmu raději jinou. A asi byla ta druhá hokejka skutečně šťastná.

Jenže v následném penaltovém rozstřelu už kouzlo nové hole nefungovalo. Jel jste dvakrát 
a vždy byly úspěšnější Jakub.
Při prvním pokusu jsem si chtěl dát puk na bekhend a střílet nahoru, jenže kotouč mi sjel. Ten poslední nájezd byl už takový zmar. Něco jsem zkoušel, ale nevyšlo to.

Předtím ze hry jste budějovického gólmana ani jednou nepřekonali. Byl Jakub Kovář takovou překážkou?
Brácha chytal dobře, ale my jsme neměli moc vyložených šancí a většinou jsme stříleli z prostorů, které nejsou příliš nebezpečné.

Výjimkou byl americký dršnák Ryan Hollweg, který ve třetí třetině pálil z mezikruží, ale zcela odkrytou branku minul.
Ryan to měl možná dát pěstí (úsměv).

Play off se blíží a Plzeň stále hledá formu z přelomu roku, kdy extralize dominovala. Co nejvíc postrádáte?
Nevím, čím to je. Nehraje se nám teď tak lehce. Ve finální fázi tam je vždycky nějaká hokejka nebo si špatně nahrajeme. Nemyslím si, že bychom hráli úplně špatně, ale uděláme pak třeba nějakou chybu. Navíc nám teď nefungují přesilovky, což je ve vyrovnaných zápasech klíčové. Když to nezlomíme, tak bychom mohli mít v play off problém.