„Je to dobré pro tým, ale i pro všechny hokejové fanoušky. A to nejen v Plzni. Vidět Martina hrát je zážitek," potvrdil trenér, který po sezoně převzal plzeňské mužstvo coby hlavní kouč.

I předtím ale Razým věřil, že nejvýraznější osobnost bronzového týmu minulé extraligy a zároveň majitel klubu nebude v sestavě Indiánů chybět.

„Dobré bylo, už když se Martin zapojil do letní přípravy. Jen kvůli figuře by snad tohle martyrium nepodstupoval," ohlížel se zpátky sám bývalý výborný útočník.

Na náladě mu přidávaly i zvěsti, které přinášel starší z bratrů Straků a Razýmův asistent. „Michal je přece jen s bráchou v častějším kontaktu a potvrzoval, že Martin chce dál hrát. To mě uklidňovalo, i když pořád hrozilo, že se rozhodne jinak. To teď naštěstí pominulo," oddychl si Razým.

Indiánští bojovníci se aktuálně prokousávají už osmým týdnem kondiční přípravy. „Nám trenérům to letí, ale hráči naznačují, že už se nemohou dočkat dvou volnějších týdnů a ještě víc se těší na led," řekl plzeňský lodivod.

Předtím ale hokejisty ještě čeká týdenní kemp na Zadově. Do šumavských kopců vyrazí v neděli v podvečer, a to už podruhé během léta. „V trénincích ubíráme na objemu, ale přidáváme na intenzitě," sdělil kouč.

Nemilovanou část přípravy se snažil svěřencům zpestřit. „Změnila se místa tréninků i jejich náplň, aniž bychom ubrali z náročnosti. Třeba tahání pneumatik po hřišti dá pěkně zabrat. Ale pracujeme i na zlepšení stability hráčů. Na posílení svalů, které se na tom podílejí," podotkl Razým. „Výborná jsou pravidelná fotbalová utkání, při nichž si kluci zaběhají a uvolní se."

Kouče přitom těší, že se hráčům zatím vyhnuly nějaké trable. „Výjimkou je Kratěna, který má problémy se zády. Ostatní jsou v pořádku," potvrdil trenér.

Na led by měli Plzeňští vyjet poprvé v neděli 22. července. Ale trenér už nyní s kolegy přemýšlí o složení týmu.

„O některých postech je jasno, někde figuruje více jmen a hráči se o tu pozici musí poprat," prohlásil Razým.