Škodovka v souboji s favoritem padla 2:4 na zápasy. Šesté střetnutí doma prohrála až v prodloužení a na sérii nádherných bitev i hokeje se bude ještě dlouho vzpomínat.

„Zklamání je pořád veliké. Dál jde Sparta, ale my jsme na ledě nechali úplně všechno a bojovali jsme až do konce. Toho si cením," prohlásil záhy devětatřicetiletý vůdce plzeňských Indiánů.

Jste ze hry venku, ale zároveň si podceňovaný plzeňský tým vybojoval v extralize bronzové medaile. Jak to vnímáte?
Když jsem se rozhlédl v šatně, byla to velká radost vidět, že ti mladí kluci mají na krku medaili. Zaslouženě, protože nejen v play-off, ale celou sezonu odváděli skvělou práci.

Jste na tým pyšný?
Neskutečně. A všem klukům děkuju za celou sezonu, kterou jsem si s nimi užil.

Přitom po minulé sezoně, kterou vám ukončilo zranění a Plzeň poté vypadla v předkole s Mladou Boleslaví, jste zvažoval konec kariéry.
Minulá sezona neskončila dobře, ale naskočil jsem do toho a užil si to. V kabině vládl týmový duch, na ledě bojovnost, odhodlání. Jsem hrdý na mladý kluky, co tady předvedli. Mohl bych jmenovat jednoho hráče vedle druhého.

Ondřej Kratěna (38 let)Nemluvný bojovník a šéf, přišel
 na západ Čech v roce 2011 ze Sparty, s níž vybojoval čtyři mistrovského tituly. Další tři získal odchovanec olomouckého hokeje ve Vsetíně a ten zatím poslední osmý s Plzní. Ačkoliv zkušený útočník před sezonou zvažoval konec kariéry, pokračoval a zažil skvělý ročník. V sezoně překonal hranici tisíce extraligových startů, přenesl se přes tři stovky vstřelených gólů a v play-off řádil jako za mlada. Po semifinále je se čtyřmi góly
 a devíti asistencemi nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů, když předtím si v základní části připsal ve 45 utkáních osm gólů a 22 asistencí. V Plzni má smlouvu ještě na další sezonu.

Ačkoliv Škodovce prorokovali boj o záchranu, je z toho nakonec bronz. Vy jste týmu od začátku věřil?
Byl bych špatný kapitán, když bych nevěřil. V přípravných zápasech se nám sice nijak zvlášť nevedlo, ale trenéři zkoušeli hráče a sestava se měnila. Potom se nám ale povedl začátek ligy, tým se nastartoval a sezonou jsme prošli bez větších problémů. Už do play-off jsme postupovali ze čtvrtého místa, což není náhoda.

Ve čtvrtfinále jste v pěti zápasech vyřadili Olomouc a také se Spartou jste hráli vyrovnané partie. Co chybělo, aby mohla Plzeň pomýšlet na finále?
Proměnit šance, které jsme měli. To byl asi klíč celé série a platilo to i v šestém utkání. Ještě jsme stačili vyrovnat, ale v prodloužení jsme znovu 
z několika šancí gól nedali
a Sparta nás potrestala.

Při pohledu zpátky, dalo se 
v utkáních se Spartou udělat něco jinak?
V každém zápase té série jsme udělali maximum, takže nemá cenu řešit, co mohlo být jinak. Sparta byla výborný protivník a postoupila.

V extralize skončila Plzeň třetí, může tenhle tým příště pomýšlet ještě výš?
Když budou kluci dál pracovat a hrát s takovou chutí a nadšením, můžou to dotáhnout vysoko. Jsem strašně rád, že jsem mohl být u toho. Tahle sezona, to byla opravdová radost.