Odrážet nápor soupeřů v tabulce pod sebou. To je práce Indiánů ve zbytku základní části extraligy.

Dlouhodobá fáze soutěže ožije po reprezentační přestávce, kterou vyplnila dvě utkání národního týmu s Ruskem a na programu je už jen osm kol.

Sedmou Plzeň dělí od šesté příčky a tím i přímého postupu do play-off aktuálně sedm bodů a ve hře jich je ještě čtyřiadvacet.

Jenže čas se krátí. První krok ke smazání manka je před škodováky dnes, kdy se v domácí aréně utkají od 17.30 hodin s vedoucím Třincem. „Složité to je už nějaký čas. Jsme pořád ve hře o šestku, ale snažíme se být pokorní a víc koukáme dolů," uvedl plzeňský asistent Ladislav Čihák.

Celky v extraligovém pořadí jsou totiž za Indiány namačkány a ve hře je tak i co nejlepší výchozí pozice pro předkolo vyřazovacích bojů.

Desátá Mladá Boleslav, s níž Západočeši před pauzou padli 3:6, ztrácí na Plzeň jen pět bodů. „Zápas v Mladé Boleslavi nám nevyšel, ale předtím jsme zvládli střetnutí v Karlových Varech i doma se Slavií a to nás udrželo v boji o přímý postup," sdělil Čihák.

Na minulý souboj s třineckými Oceláři v Plzni má příjemné vzpomínky.

Loni v listopadu rovněž po reprezentační pauze Škodovka porazila doma Třinec 5:2 a pro Čiháka šlo o premiéru na střídačce plzeňského áčka. V roli asistenta tehdy doplnil Michala Straku, který se posunul na post hlavního kouče. „Třinec může hrát bez zábran, takže očekávám, že by mohl být k vidění parádní hokej," řekl před duelem Čihák.

Přitom si je vědom značné úderné síly soupeře. „Ta je evidentní, ale svazovat nás to nesmí. Ofenzivní hokej nám sedí víc, než když jen rozrážíme obranu protivníka," podotkl asistent trenéra.

Plzeň doma vyhrála devět z minulých 11 zápasů. Třinečtí zase z posledních 19 utkání vyšli zkrátka jen dvakrát.

„Je třeba hrát koncentrovaně, v pěti dopředu i v defenzivě. To je cesta k zisku bodů," podotkl Čihák.

Škodovka by měla být kompletní včetně obou reprezentantů, Dominika Simona i slovenského čarostřelce Jána Sýkory. Plzeňský bek Petr Kadlec se chystá na 1100. zápas v extraligové kariéře. Premiéra v plzeňském dresu po návratu ze zámoří čeká na Jakuba Culka.

Oceláři vedou o 14 bodů a jsou v pohodě. Na marodce jsou Rufer a Irgl,