Krátké volno je pryč, hokejová extraliga nabere znovu obvyklé otáčky a vezme to svižně. Během příštích dvanácti dnů sehrají týmy v nejvyšší domácí soutěži šest zápasů. Ten první už dnes.

V Plzni se od 17.30 hodin střetnou v rámci 17. kola dvě mužstva, která zatím překvapují. Škodovka pauzu přečkala na lichotivém třetím místě a v HM Areně vyzve šestou a jen o čtyři body horší Olomouc. Kohouti z Hané prožili skvělý přelom září a října, kdy vyhráli sedm zápasů v řadě, ale následně Olomouc prohrála pět ze sedmi utkání.

Plzeňští mají naopak za sebou tři vítězství, když naposledy zlomili vedoucí Liberec na jeho ledě po nájezdech 5:4.

„Zápasy teď půjdou rychle za sebou. Kluky jsme nechali chvíli odpočinout a pak jsme pracovali na oživení fyzičky i herních činnostech, hlavně na přesilovkách," prozradil trenér Michal Straka.¨

Podle kouče Škodovky je ale každá přestávka ošidná.

„Začíná se tak trochu nanovo, hrát se bude obden a nás navíc od neděle čeká série čtyř domácích zápasů. Nejprve se ale musíme soustředit na nevyzpytatelnou Olomouc," podotkl Straka.

Plzeň první vzájemné střetnutí sezony na Hané prohrála 2:3. „Nehráli jsme špatně, ale své šance jsme tehdy neproměnili," zavzpomínal Straka.

Kouzlo celku s bojovným kohoutem ve znaku a bez velkých jmen v sestavě vidí
v soudržnosti a pracovitosti. „Všechno si poctivě odmakají, dobře brání a spoléhají na gólmana Konráda," řekl Straka o soupeři z Moravy.

Do plzeňské sestavy se vrací uzdravený kapitán Ondřej Kratěna a mimo hru je jen zraněný Ryan Hollweg.

Do boje naskočí i kvartet reprezentantů. Na Karjala Cupu se v českém áčku ukázali Jakub Jeřábek a premiérově Dominik Kubalík. Dres dvacítky oblékl David Sklenička a za Slovensko si zahrál Miroslav Preisinger.

„Klukům start v reprezentaci vyšel, zvlášť Keba (Jeřábek) s Kubaldou (Kubalíkem) hráli výborně a měli by to přenést i do extraligy," prohlásil Michal Straka.

Jeřábek s Kubalíkem si start na Karjale pochvalovali. „Hraje se rychleji a vůbec hokej je o třídu výš, než v domácí lize," sdělil Jeřábek. „Teď ale musíme najet zpátky na tvrdou práci," zdůraznila opora indiánské defenzivy.

Nadšený byl i Kubalík. „Byla to skvělá zkušenost, tempo hry bylo opravdu značné, ale o to víc nás ty zápasy strhly," podotkl útočník. Plzeňský střelec je přesvědčený, že zápřah z reprezentace, tři zápasy ve čtyřech dnech středeční výkon neovlivní. „Nějaké síly to stálo, k tomu cestování, ale dá se to zvládnout," sdělil Kubalík.

„Před pauzou jsme dvakrát neuhráli ani bod a je zřejmé, že pokud nebudeme dřít celý zápas,budeme body získávat těžko. To platí i pro souboj v Plzni," burcoval svůj tým olomoucký trenér Zdeněk Venera.