Ve čtvrtek měli dřívější trénink a dnes vstávali ještě časněji. Brzy ráno totiž hokejisté Škody Plzeň vyrazili na sever Evropy vstříc premiéře v Lize mistrů. Soutěž, snažící se kopírovat tu stále výrazně bohatší fotbalovou, rozehrají Indiáni v sobotu podvečer v norském Stavangeru. Dalším soupeřem Západočechů ve skupině J je slovenská Nitra.

Kromě Plzně startuje v letošní Champions Hockey League ještě šest českých celků. Dál se ze základních skupin proderou vždy dva týmy. A postup je cílem, s nímž Škodovka do Ligy mistrů vstupuje.

„Nečeká nás nic jednoduchého. Stavanger vyhrál titul v Norsku popáté v řadě, v tamní lize dominuje a úspěšný je i na mezinárodní scéně. Nitra zase vyhrála slovenskou ligu, ale jdeme do toho s tím, že chceme postoupit dál," prohlásil asistent trenéra Ladislav Čihák.

Jasně tak říká, že souboj s reprezentanty norského města, ležícího na jihozápadě země u pobřeží Severního moře, není pro Plzeň jen zpestřením letní přípravy na extraligu. „Přípravné zápasy pro nás skončily, vstupem do Ligy mistrů začíná nová sezona," potvrdil Čihák, že do utkání ve Stavangeru půjdou Indiáni s touhou po úspěchu.

Ačkoliv ostré boje tak pro obhájce extraligového bronzu začínají o tři neděle dříve, problém v tom nevidí.

„Oproti loňsku byla příprava o něco kratší, ale i tak je tým nachystaný. Noví kluci, ať už v obraně Čero (Čerešňák) nebo v útoku Stach, Yellow Horn a Koreis, dobře zapadli. Bohužel máme aktuálně pár marodů," podotkl asistent trenéra Michala Straky.

Ve výpravě letící na sever chyběl kapitán Ondřej Kratěna s Ryanem Hollwegem a zkušený bek Petr Kadlec. Do zápasu nezasáhne ještě ani útočník Jan Schleiss. „Šanci tak dostanou mladí hráči, v obraně Kvasnička a v útoku Krliš. Večer (včera ) se ještě koukneme, jak bude hrát Stavanger s Nitrou, a to nám o soupeřích řekne víc," uvedl Čihák.

Pro Stavanger jde o třetí start v Lize mistrů, naposledy loni postoupili ze skupiny, když za zády nechali Třinec a finské Kuopio. V play-off pak norští šampioni ale nestačili na Eisbären Berlín.

Zápas stavangerských Olejářů s Plzní začíná v DNB Areně v 18.00 hodin. Indiáni si v hale s kapacitou 4250 diváků zatrénují poprvé v pátek v podvečer. Aby měli hráči vše včas nachystané, museli vedoucí týmu Václav Kalina a kustod Petr Šulan vyjet s nákladem výstroje na sever už ve čtvrtek odpoledne.