Škodováci se od 17.30 hodin střetnou v domácí aréně s ruským týmem Avtomobilist Jekatěrinburg, který je v Plzni na soustředění.

„Utkání s celkem z KHL je událostí jak pro diváky, tak pro náš tým, který si projde první ostrou zkouškou. Na rozdíl od úvodních dvou duelů, kdy hráli převážně mladí, také nasadíme co možná nejsilnější sestavu," oznámil asistent trenéra Ladislav Čihák.

Znamená to, že fanoušci Indiánů uvidí v nové sezoně poprvé v akci mj. Petra Kadlece, Jakuba Jeřábka, Braňa Kubku nebo v útoku Ondřeje Kratěnu, Mária Bližňáka, Nicholase Johnsona a Jána Sýkoru.

„Naskočí rovnou proti silnému soupeři, ale všichni jsou natolik zkušení, že by to měli zvládnout," uvedl Čihák. „Na sestavě jsme domluveni, jasno není jen o tom, kdo půjde do brány. Machy (Machovský) se vrací ze soustředění nároďáku a Patrik Polívka v obou předchozích duelech odvedl skvělý výkon, tak ještě uvidíme," podotkl plzeňský asistent.

Ačkoliv sledoval trénink Jekatěrinburgu, o síle a momentálním rozpoložení soupeře nechce spekulovat.

„V Plzni mají Rusové šest kompletních řad a i když naznačují, že první dvě lajny nechají odpočívat, tak pořád proti nám vyrukuje značná síla. Vždyť ti hráči se rvou o místo v základní sestavě," upozornil Čihák. „Ani na tréninku si nic nedarují, jedou naplno a neznají bratra. "

Rvavost však Čihák oceňuje také u mladých hráčů z plzeňského kádru.

„I díky tomu tým ve značně omlazeném složení porazil v přípravě Kladno 3:1 i o něco silnější České Budějovice 2:1. A na těch klucích bylo znát, jak moc chtějí hrát za Plzeň. Možná jim to ještě letos nevyjde, ale když vytrvají, mohou uspět třeba za rok," zdůraznil asistent.

V sestavě Avtomobilistu jsou tři čeští hráči, ale do sobotního souboje by měl jistě zasáhnout jen Jakub Kovář. „Těším se. U trenérů jsem si vymínil, že bych chtěl chytat právě proti Plzni," uvedl sedmadvacetiletý gólman. Naopak nad startem útočníků Ondřeje Romana a Petra Koukala visí otazník.

Hokejová Plzeň se předtím s ruským soupeřem střetla naposledy v roce 2004 a s tehdejším vicemistrem země Magnitogorskem, vedeným trenérem Markem Sýkorou, prohrála doma 3:5.

Aktéry zápasu na plzeňské straně byli mj. současný hlavní kouč a někdejší útočník Michal Straka, gólman a nyní trenér brankářů Rudolf Pejchar, ale také Jaroslav Kracík.

„To už je jedenáct let?" zhrozil se zkušený centr. „Jo vzpomínám si. Za Magnitogorsk hrál třeba Malkin a další borci. Vím, že jsme dvakrát vedli, ale oni to vždy otočili," vybavil si.

A co si myslí o svém soupeři? „Budou rychlí, šikovní, jak Rusáci bývají. Čeká nás těžký zápas, navíc stále dostáváme hodně do těla, ale chceme ukázat, že i v Plzni se hraje dobrý hokej. Doufám že na zápas přijdou lidi a povzbudí nás," prohlásil Kracík.

Lístky na duel s Jekatěrinburgem stojí 50 korun. Majitelé permanentek mají vstup zdarma.

Předpokládaná sestava Plzně: Machovský (Polívka) – Kadlec, Jeřábek, Moravčík, Pulpán, Kubka, Andrlík (Marcel, Chalupa) – Kratěna, Bližňák, Schleiss – Sýkora, Preisinger, Johnson – Indrák, Kracík, Lev – Poletín, Pitule, Hollweg.

Vizitka soupeře

Avtomobilist Jekatěrinburg
je profesionální hokejový klub, založený v městě na Urale v roce 2006. O tři roky později vstoupil klub do elitní soutěže KHL. Zatím bez většího úspěchu. Sestavou Avtomobilistu prošla řada českých i slovenských hráčů, mj.
v Plzni dobře známý útočník Josef Straka nebo slovenští obránci Branislav Mezei a Tomáš Slovák. Obrat k lepšímu nastal před třemi roky, kdy Jekatěrinburg posílil český reprezentační brankář Jakub Kovář a tým dvakrát po sobě pronikl do play-off, tam však rychle skončil . V minulé sezoně ztroskotal Avtomobilist
v prvním kole na celku Bars Kazaň, pozdějším vicemistrovi. Před sezonou prošel Avtomobilist řadou změn, novým trenérem se stal Rus Andrej Razin.
Z českých hráčů jsou v týmu vedle Jakuba Kováře ještě útočníci Petr Koukal a Ondřej Roman.