Devětadvacetiletý hráč s pověstí rváče naposledy působil v nižší AHL v Portlandu, což je farma Phoenixu, ale předtím válel v NHL.

Ve slavné lize Hollweg zvládl 228 zápasů, v nichž si připsal pět gólů, devět asistencí, ale také 349 trestných minut.

Ve 14 utkáních play off přidal na své konto jedinou asistenci.

Urostlý drsňák hrál za Phoenix, Toronto a v New Yorku za Rangers. Tady se také poznal s Martinem Strakou, současným šéfem HC Plzeň 1929.

„Ryanovo angažmá jsme zvažovali už před dvěma lety, kdy z Plzně odešel Martin Adamský, ale tehdy Hollweg podepsal smlouvu ve Phoenixu," vysvětuje Milan Tichý, sportovní manažer plzeňského klubu.

Když pak na jaře Hollwegův kontrakt vypršel, Plzeň ho znovu oslovila.

„Ryan je typem agresivního hráče, hrajícího důrazně do těla, který se nebojí osobních střetů," říká Tichý. „Když je třeba, klidně shodí i rukavice. A někdo takový nám chyběl," připouští.

Rodák z kalifornského Downey, který v mládí reprezentoval USA, ale má i kanadský pas, se do přípravy Indiánů zapojí 7. srpna.

Už předtím se trenérovi Milanu Razýmovi budou hlásit další zámořští hráči, bek Nicolas St. Pierre (3. srpna) a útočník Nicholas Johnson (6. srpna).

Hollweg je po Milanu Gulašovi, Jozefu Balejovi a Tomáši Slovákovi čtvrtou posilou modrobílých. „Ještě bychom chtěli získat jednoho obránce," doplňuje Tichý.

Plzeňští jsou druhý týden na ledě a ve čtvrtek 2. srpna je čeká první zápasový test, v němž se doma od 17.30 hodin střetnou s Mladou Boleslaví.