Indiani porazili v sobotu ´berany´ 3:2, když smrtící ránu do kůže Valachů vypálil v šedesáté minutě Duda.

Do konce normální hrací doby v ten moment chybělo dvacet vteřin.

Na rozhodující zásah nabil plzeňskému snajprovi chytře Kratěna a pasoval se na hrdinu zahajovacího zápasu série.

Předtím totiž zkušený člen elitní indiánské formace nalomil vůli Zlína po úspěchu dvěma góly.

„Je jedno, kdo ty góly dal, hlavně, že jsme vyhráli. Šlo o typický zápas play off ve skvělé atmosféře. Fanoušci byli úžasní. Už při nástupu na led mně běhal mráz po zádech,“ děkoval Kratěna po boji nadšenému publiku ve vyprodané ČEZ Areně.

Sobotní duel sledovalo přes osm tisíc diváků a bylo znát ,že se hraje play off.

Plzeň je náš šampion, bouřil plzeňský kotel už dlouho před začátkem. Indiány pak stadion přivítal bouřlivým potleskem umocněným rachotem papírových plácaček.

Zpívala se česká hymna.

Sokové se poté do sebe zakousli obezřetně. Plzeň už proto, že minulých čtrnáct dní jen vyhlížela soupeře, navíc postrádala čtyři hráče základní sestavy .

„Na to, že nám někdo chybí se nemůžeme vymlouvat. Ale pauza byla hodně dlouhá a náš rozjezd byl pomalejší,“ připouštěl Kratěna.

Přesto modrobílí vedli. Hosté totiž v závěru první třetiny přehnali počet hráčů na ledě a pykali za to.

Kratěna si v pravém kruhu vyměnil s Havlíčkem puk a zavěsil ho do horního růžku svatyně hájené Jakubem Sedláčkem.

Už v úvodu domácí Pavel Sedláček přihrával od levého mantinelu na rozjetého Dvořáka, ale ten nezakončil.

Divákům zatrnulo ve 14. minutě. To se Veselý snažil zblízka procpat za Svobodova záda nahození od modré, ale plzeňský gólman odolal. Stejně jako při dalších deseti pokusech hostů v úvodní části.

Hned po pauze si Svoboda poradil se zakončením Holíka v nájezdu s Leškou. Na druhé straně v lapačce Sedláčka skončila tvrdá rána Andrašovského bez přípravy.

Kvůli stávkující časomíře se chvíli nehrálo a když se čas znovu rozběhl, hosté srovnali. Opakovanou ranou se prosadil Důras.

Plzeňští se dál probíjeli zlínskou obranou jen těžko, ani v přesilovkách neměli svůk obvyklý tah a došlo ke změnám. Duda se přesunul ke Strakovi s Kratěnou a impuls do hry vnesl i živý Mrňa.

V 51. minutě Jeřábkovu střela z dálky zlínský gólman neudržel a Kratěna zdvihl puk pod horní tyč. Jenže ani ne po minutě lišák Leška vymíchal domácí obranu a Holík posunul zápas blíž prodloužení.

Jenže v závěru hosté před svou brankou fatálně chybovali a Duda zakončil kombinaci po ose Straka, Kratěna.

„Prohrál lepší tým,“ zlobil se zlínský trenér Rostislav Vlach.

„To je možné. Nehráli jsme dobře, nevedly se nám kombinace, přesilovky, ale počítá se vítězství,“ kontroval domácí asistent Michal Straka.

Druhý zápas série se hraje znovu v Plzni v neděli od 18.10 hodin.

HC Plzeň 1929 - PSG Zlín 3:2

Branky a nahrávky: 16. Kratěna (Martin Straka, Havlíček), 51. Kratěna (J. Jeřábek, Martin Straka), 60. Duda (Kratěna, Martin Straka) – 31. Důras (Galvas), 52. Holík (Leška). Rozhodčí: Pešina, Hrubý – Rozlílek, Horinek. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 8213.

Plzeň: A. Svoboda – Vykoukal, J. Jeřábek, St. Pierre, Kaberle, Marušák, Frolo, Dan Růžička – Kratěna, Martin Straka, Havlíček – Duda, Jan Kovář, Pletka – Michal Dvořák, P. Sedláček, Andrašovský – Vostřák, Pitule, Johnson – od 55. navíc Mrňa. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.

PSG Zlín: J. Sedláček – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Galvas, Tesařík, Řezníček – Holík, Leška, Köhler – Veselý, Čajánek, Honejsek – Kubiš, Melenovský, Ondráček – Důras, Roman Vlach, Čech. Trenéři: Rostislav Vlach a Turek.