Přitom se čekal urputný zápas. Hanáci platí za partu bojovníků, ale v úterý jen přihlíželi ofenzivní smršti Škodovky. Po první třetině vedla domácí Plzeň 2:0, po 40 minutách 5:0 a v závěrečné třetině Indiáni vyslyšeli skandování rozjařeného publika: Deset, deset.

O šest gólů vítězů se rovným dílem podělili Tomáš Mertl a Dominik Kubalík.

Hattricky završili v třetí třetině během pár minut, kdy nešťastného Branislava Konráda v olomoucké kleci překonali střídavě čtyřikrát.
„Takové utkání jsem nezažil snad ani v juniorech. Určitě bych to ale nečekal proti Olomouci, která hraje velice dobře v defenzivě,“ uvedl Dominik Kubalík.

Druhý z hrdinů úterního zápasu Tomáš Mertl souhlasně přikyvoval. „V extralize si na nic takového nepamatuji. Možná v žácích,“ usmíval se jednatřicetiletý centr, který do Plzně přišel z ruské KHL a v prvním útoku Indiánů operuje s Milanem Gulašem a Petrem Strakou. Klape jim to.
„Liga sotva začala, ale jsme rádi, že si v lajně rozumíme a dali jsme nějaké góly,“ říkal Mertl.

Při kompletování hattricku těžil hlavně z přihrávek parťáka Milana Gulaše.
„Na gólech měl největší podíl. Vyšachoval obranu a předkládal puky před odkrytou bránu,“ říkal Mertl.

Oba pocházejí z jihu Čech a znají se od dětství.
Mertl zároveň ocenil, že ani narůstající náskok nesvedl Indiány k polevení.
„V závěru jsme mysleli na gólmana Míru Svobodu, aby zbytečně nepřišel o čisté konto,“ říkal útočník.
Z vysoké výhry měl radost také Kubalík, který se v Plzni rychle otřepal z nepovedených námluv s ruskou Ufou. „Jsem hrozně rád, že jsem zpátky. Znám to tady a je tu super mančaft,“ prohlásil dvaadvacetiletý forvard. „Nechci tým porovnávat s tím loňským, ale my mladí jsme zase o rok zkušenější, ale jsou tu taky skvělí starší kluci. V ofenzivě máme velkou sílu i hráče, kteří umí dát gól. To jsme ukázali, ale snad to nezakřiknu,“ zaklínal se Kubalík.

Nejlepší střelec uplynulých dvou extraligových sezon je se čtyřmi brankami první v pořadí snajprů i nyní a zároveň se šesti body (4 góly + 2 asistence) kraluje produktivitě. V top ten je ale vedle Kubalíka dalších pět škodováků.

Mertl je pátý (3 góly + 2 asistence) a za ním jsou seřazení rovněž s pěti body David Stach, Miroslav Indrák, Milan Gulaš a Petr Straka. Desítku uzavírá Jakub Lev, ten už ale v barvách Vítkovic.
Teď však Plzeňští už víc myslí na zítřejší zápas s Mountfieldem. Výjimečný bude především pro Mertla, který v Hradci Králové před odchodem do zahraničí působil.
„Bude to trochu jiné. Možná pro tým vypíšu nějakou prémii. I když Mountfield teď třikrát prohrál, tak nám to nedá zadarmo. Spíš naopak, ale věřím, že se o výsledek popereme,“ zdůraznil Tomáš Mertl.

Jak se rodily hattricky

Tomáš Mertl
Čas 4:30
(1:0): po zmatcích před Konrádem napodruhé skóroval. 49:23 (8:0): sjel si na Gulašovu přihrávku zpoza branky a mířil pod břevno. 52:33 (9:0): rozjetý u zadní tyče doklepl do sítě další Gulašovu pobídku.
Dominik Kubalík
Čas 21:42 (3:0): tvrdě vypálilz mezikruží. 48:27 (7:0): samostatný nájezd zakončil švihem zápěstí. 52:33 (10:0): obkroužil obránce a znovu střelou zápěstím zpečetil debakl Olomouce.