Po první třetině o dvě branky, po čtyřiceti minutách už pět nula. Tak se rodila jednoznačná výhra Škodovky.

„Pro nás to je nesmírně důležité vítězství. V minulých utkáních jsme snad až na první třetinu na Slavii nehráli špatně, ale k tříbodovému zisku to vedlo jen jednou. Měli jsme sice šance, ale nic z toho. Teď jsme střeleckou smůlu snad protrhli," hodnotil plzeňský trenér Milan Razým.

Podle kouče byl tým odměněn za trpělivost. „Dvakrát jsme skórovali v přesilovce, jednou v oslabení. I to by mělo hráčům zvýšit sebevědomí do dalších bojů," věří Razým, že nedělní výsledek není jen vlaštovkou z otřepané fráze, která jaro nedělá.

„I předtím jsme soupeře herně předčili, měli více střel, ale nepadalo nám to tam. Kluky jsme proto uklidňovali a přesvědčovali, že to musí přijít," naznačil kouč, jak s kolegy působil na hráče.

„Přitom jsme ale zdůrazňovali, že je třeba hrát soustředěně v každém střídání a dál odvádět poctivý výkon. Když bušíte na vrata a neustáváte, jednou se otevřou," povídal hlavní kouč.

Hráče prý peskoval jen po už zmíněné nepovedené třetině na Slavii. „To jsme hráli pod psa, a o pauze jsme také výrazně zvýšili hlas," přiznal Razým.

Plzeň v oné dvacetiminutovce dvakrát inkasovala, a i když potom zabrala, z Edenu odjela po prohře 1:2 s prázdnou.

To v neděli bylo vše jinak.

Od šesté minuty Škodovka vedla a jako by dostala křídla.

Mladou Boleslav dostávala pod tlak rychlými přímočarými akcemi a k radosti fanoušků přidávala další góly.
Co obrat nastartovalo?

„Nic zvláštního," tvrdil útočník Nick Johnson. „I v předchozích utkáních jsme měli spoustu šancí, ale góly jsme nedávali. Někdy to štěstí máte a někdy ne," říkal.

Do Plzně se Johnson vrátil po roční pauze, kdy nastupoval v německém Schwennigenu. Vinou svalového zranění ale stihl až zápas na Slavii. V nedělní obnovené premiéře na domácím ledě se stejně jako Lev blýskl dvěma brankami .

„První gól jsem dal po nacvičeném signálu. Lev zahrál dobře buly a já střílel. Vše šlo ráz naráz, takže jsme asi překvapili i jejich gólmana," popsal Johnson, jak na začátku druhé třetiny zvyšoval náskok Plzně na 3:0.

A sedm minut nato uplatnil svůj důraz a v početní výhodě přidal zblízka čtvrtý zásah.

„Chtěl jsem tečovat střelu Jožo Baleje, ale puk se mi zasekl mezi bruslemi. Naštěstí jsem ho rychle našel a potom ho dorazil do prázdné branky," vyprávěl jeden ze dvou zámořských hokejistů v sestavě Škody.

Po pěti kolech Plzeň se sedmi body poskočila na sedmou příčku. V závěru týdne ji ale čekají nepříjemní soupeři. V pátek míří Škodovka na led třetího Třince a v neděli hostí hradecký Mountfield.