Reprezentační přetávka je minulostí, do tuzemských arén se dnes znovu vrátí hokejová extraliga, a to čtyřmi zápasy 18. kola.

V plzeňské HM Areně se od 17.30 hodin strhne důležitá bitva sousedů z tabulky, dvanácté Škodovky se Zlínem, který má na Indiány tři body k dobru, ale odehrál o dvě utkání méně.

Střetnou se dvě mužstva, kterým nevyšel vstup do soutěže a teď se snaží uniknout z pásma určeného pro play-out, nikým nechtěného boje o přežití.

Plzeň před pauzou chytla dech. Z minulých čtyř zápasů Indiáni tři vyhráli, pobrali devět bodů a teď by rádi v navyšování bodového konta pokračovali.

„Ve sbírání bodů musíme pokračovat, protože ztráta na celky před námi je pořád velká," upozornil Tomáš Vlasák, sportovní manažer a člen nového trenérského štábu Škodovky.

Třeba od desátých Vítkovic, první tým z pásma předkola play-off, dělí Indiány šest bodů a od hranice přímého vstupu do vyřazovacích bojů jedenáct bodů (a to mají soupeři o zápas méně).

„Na nějaké polevení není prostor. To jsme hráčům zdůraznili. V druhé půlce minulého týdne jsme měli tvrdé tréninky a kluci to poctivě odmakali. Už předtím se přesvědčili, že když se rozjedou nohy, rozjede se i hlava," uvedl někdejší útočník.

Platilo to i v posledním utkání před pauzou, kdy Škoda předvedla srdnatý výkon v Brně, byť nakonec
s lídrem ligy prohrála 5:8.

Naopak Zlín ztratil čtyři z minulých pěti soubojů a získal v nich jen čtyři body. Venku padl třikrát za sebou a připsal si jediný bod.

A i když Plzeň u Valachů v září vybojovala první vítězství v sezoně za tři body (Zlín udolala 2:1), je ve střehu. „Čeká nás nepříjemný soupeř s těžko prostupnou obranou, podpořenou kvalitním brankářem a silou v útoku. Dobré je, že se nám vrací uzdravený gólman Machovský, do obrany Kadlec a do útoku Preisinger," oznámil Vlasák.

Doléčení zraněných hráčů ale hlásí také Valaši. Do sestavy se vrací kapitán týmu Ondřej Veselý a připraven zasáhnout do hry v Plzni bude i Jiří Ondráček.

Zlínský kouč Rostislav Vlach se proto netají cílem urvat v Plzni nějaké body.

„Nebude to snadné, neboť Škodovka se dostala před přestávkou do herní pohody. Vyhrála v Třinci, doma porazila Hradec Králové a Chomutov. Vzhledem k naší náročné porci devíti zápasů v devatenácti dnech bude každý bod cenný," dodal trenér.