Sálem Hebousse patří do kategorie trenérů-nadšenců, kteří fotbalu doslova propadli. Odchovanec SK Střešovice hrával později za dnes už zaniklý klub Tatru Smíchov a končil v Řeporyjích. Vystudoval trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu, stal se metodikem TJ Bohemians Praha a v Ďolíčku začal trénovat mládež, kterou vedl i ve Slavii a v Dukle. Na Julisce trénoval i muže v době, kdy Dukla hrála pražský přebor, krátce vedl i Spartu Krč v ČFL, dvakrát působil v Motorletu Praha, vloni postoupil do divize s Přední Kopaninou a dal si pauzu. Na podzim se na přání vedení klubu k týmu vrátil, hrozící sestup se mu však už nepodařilo odvrátit. Letos na jaře dostal Sálem Hebousse, civilním zaměstnáním bookmaker ve Fortuně, nabídku vést prvoligový žen Viktorie Plzeň, kterou přijal.

Váhal jste dlouho nad nabídkou Viktorie?
Ne, je to pro mě zajímavá změna a těším se na to. Navíc to budu mít blízko na stadion, protože v Plzni bydlím. Věřím, že využiji zkušenosti ze tří sezon, po které jsem dělal asistenta trenéru Krejčíkovi u české ženské reprezentace.

Už jste se stačil seznámit s týmem Viktorie?
S pomocí Karla Rady, kterého znám z působení u národního celku žen, jsem se postupně seznamoval s týmem, dá se říci, že hráčky už znám. Proběhlo už i pár tréninků a chodil jsem i na zápasy.

Jak vidíte ambice Viktorie?
Absolutní špička u nás jsou Sparta a Slavia. Nejblíže k nim má Slovácko a pak jsou ti ostatní. Pokud se chceme těmto třem týmům alespoň trochu přiblížit, musí mít děvčata chuť ještě více trénovat. Ideální by bylo, aby se počet tréninků zvýšil minimálně na tři v týdnu, jinak se těžko posuneme dál. Fotbal je hodně o kondici, což platí i pro ženy. Sparta, Slavia a možná i Slovácko jsou téměř na poloprofesionální úrovni, všichni trénují minimálně čtyřikrát v týdnu.

Pomýšlíte na posílení týmu?
Ano, chtěli bychom zvýšit konkurenci v kádru. Dobrou zprávou je, že se ze Sparty vrací Petra Ivaničová, do letní přípravy se zapojí po zranění Adéla Radová, Lenka Karasová a Diana Racková. Budeme také jednat se Spartou i se Slavií o hostování hráček, které nejsou tolik herně vytížené.

Kdy začne příprava?
Začínáme dvanáctého července a počítáme i s kondičním soustředěním.

Vaše jméno i příjmení je v Česku neobvyklé. Jak jste k němu přišel?
Po otci, který pochází ze Sýrie. V Praze vystudoval medicínu, oženil se s Češkou a zůstal v Praze. Mám ještě sestru, s výjimkou necelého roku v Sýrii žije naše rodina v Česku. Maminka mi bohužel letos zemřela.