S týdenním zpožděním se Plzeňan Zdeněk Rada, nositel ocenění Trenér dívčího fotbalu 2014, dočkal zasloužené pocty. Na Galavečeru neprofesionálního fotbalu v Praze na Žofíně ze zdravotních důvodů chyběl. O šest dní později už ale na ligový aktiv do hlavního města přijel. A vedle trofejí přijímal i gratulace k nedávným pětasedmdesátinám. Ty oslavil před necelým měsícem na Štědrý den. „To, co mě dostalo nejvíc, bylo video, které mi promítli," přiznal.

Poděkovaly mu totiž na něm mj. jeho svěřenkyně. „Svitková, Malinová, Krejčiříková nebo Votíková vzpomínaly na naše společná soustředění. Vedle fotbalu jsem jim připravoval nejrůznější hry a soutěže na zpestření. Využil jsem svých dlouholetých zkušeností z letních táborů," připomněl oslavenec.

„Za ocenění Trenér roku jsem dostal diplom s podpisem šéfa evropského fotbalu Platiniho, hodinky a skleněnou cenu. Bylo to pěkné. Ve stejný den se hrál okresní fotbalový turnaj ve Štěnovicích, kde bych byl velmi rád. Ale v Praze jsem si to také užil," přiznal Rada.

Sám má bohaté zkušenosti z fotbalové branky. „Chytal jsem za Lokomotivu Plzeň, jedenáct let v divizi. Postoupili jsme dokonce do druhé ligy. Tam jsme se tehdy potkali také se Škodovkou a uhráli jsme s ní remízu 1:1. Ze šestadvaceti zápasů jsem chyběl jen dvakrát," pochlubil se Zdeněk Rada. „A byl jsem i v národním týmu železničářů."

V roce 1996 založil Zdeněk Rada v Rapidu Plzeň družstvo žákyň. „Nejúspěšnější období bylo v letech 2006 – 2010. Získali jsme v mladších žákyních čtyři mistrovské tituly v řadě. Tehdejší hráčky jsou dneska v reprezentaci," vyzdvihl. „V jedné sezoně jsme měli ze čtrnácti zápasů skóre 240:3, i Sparta dostala pětku," zavzpomínal kouč, který v různých kategoriích dovedl své svěřenkyně celkem devětkrát k domácím zlatým medailím. V roku 2006 přešel s družstvy Rapidu do Viktorky, kde působí dodnes. „Ke každému družstvu máme trenéra, já se starám o zápisy, posily, střídavé starty,…" naznačuje, že se nenudí.

Zdeněk Rada má podíl i na tom, že u dívčího fotbalu v Plzni pracuje jeho jmenovec Karel Rada, vicemistr Evropy 1996. „Jeho dcera hrála za Přeštice a postupně se Karel sám pustil do trenérské práce," doplnil Zdeněk Rada.