Ve středu v utkání proti AS Řím se to trenéru Pavlu Vrbovi může podařit už potřetí. „Do třetice všeho dobrého. Věřím, že se nám to podaří a že o postupu rozhodneme sami a nebudeme muset čekat na výsledek z Madridu,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník trenér FC Viktoria Plzeň Pavel Vrba.

Když se vrátíme k zápasu v Římě, jaké z něj plyne poučení? Čeho byste se měli vyvarovat?
Já bych ještě připomněl, že jsme ponaučeni i ze zápasu 's Realem Madrid. I když jsme doma s Realem měli vyrovnanou bilanci na střely, tak ve finální fázi se projevila rozdílná kvalita hráčů. Podobné to bylo také v našem utkání v Římě. Jaké je ponaučení? Kdybychom teď chtěli doma s AS Řím hru otevřít, asi by to pro nás bylo složité. Já bych si naši hru představoval podobně jako v Madridu nebo v Moskvě s CSKA – to znamená být trpěliví a čekat na příležitost. Možná, že nám pomůže počasí, třeba bude pod nulou, z čehož by soupeř asi neměl radost. Hlavně ale věřím, že nám pomohou diváci, že bude plný stadion, a oni nás budou tlačit do toho, abychom uhráli takový výsledek, že bychom nemuseli čekat, co se bude dít v zápase Realus CSKA.

AS Řím budou podle italských médií kvůli zranění chybět útočníci Edin Džeko (branek) a Stephan El Shaarawy (5 branek). Jak velké oslabení to pro AS může být?
Pro každé mužstvo je oslabení, když přijde o dva tak mimořádné hráče. Navíc takové, kteří střílejí góly. Jsou hráči, kteří jsou nahraditelní, a hráči, kteří nahraditelní nejsou. Uvidíme, jak se to AS podaří.

Jak velká je to úleva, že nebude hrát Edin Džeko, kterému se proti Viktorii mimořádně daří?
Nevím, jestli je to přímo úleva, ale pravda je, že Džeko je pro AS mimořádně důležitý hráč. Takových na světě moc neběhá. Je to střelec, který rozhoduje zápasy, a jeho absence je pro AS určitě oslabením. A jeho střelecká bilance proti nám? Asi nás má rád (směje se).

O místo na hrotu útoku AS se pere český útočník Patrik Schick. Jaké jsou podle vás jeho nejsilnější stránky?
Patrik je typologicky trochu jiný útočník než Džeko. Rychlostní, běžecký, umí se prosadit jeden na jednoho. Patrik není tolik zkušený, vyhraný, nemá za sebou spoustu těžkých zápasů jako Džeko. On teprve naskakuje do klíčových utkání, ale pomalu a jistě si v mužstvu AS buduje svoji pozici. Je to hráč, který má obrovský potenciál. Možná za tři čtyři roky bude tím, kdo bude zápasy rozhodovat stejně jako Džeko. Kromě utkání s námi mu přeji, ať mu to vyjde.

Schick měl nabídky z jiných klubů, ale on prohlásil, že v AS zůstane a popere se v těžké konkurenci o místo v sestavě. Co říkáte na jeho rozhodnutí?
Ono to tak venku chodí. Když jste v klubu, kde vám věří, tak si budujete svoji pozici. Patrik už to dokázal v Janově, odkud pak odešel do Říma. Možná si uvědomil, že i v AS už si vytváří svoji pozici, navíc to zvládá i jazykově. Zřejmě se v Římě cítí době a nemá potřebu měnit dres.

Zvládli jste zápas v Moskvě, který se pro vás nevyvíjel dobře. Utkání jste ale otočili a zůstali ve hře o postup do Evropské ligy. Čemu obrat přičítáte a jaký podíl na něm měla zkušenost mužstva z mnoha zápasů evropských pohárů?
Je pravda, že jsme využili zkušeností, které máme. Začátek byl z naší strany špatný, z čehož CSKA těžil. Zaslouženě vedl 1:0 a měl další situace, ze kterých mohl zápas rozhodnout. Od 25. minuty se ale projevila právě naše zkušenost, mladý kádr soupeře znejistěl. Věděli jsme, že nemáme co ztratit, a závěr zápasu v Moskvě jsme zvládli velice dobře.

Jak velká vzpruha co do sebevědomí hráčů to před závěrečným zápasem ve skupině může být?
Samozřejmě, že je to pro nás obrovská vzpruha, stejně jako vědomí, že jsme stále ve hře o Evropskou ligu. Kdybychom v Moskvě neuspěli, byl by to konec nadějím. I náboj zápasu bude zcela jiný, než kdybychom soutěž jen dohrávali.

Do Evropské ligy můžete postoupit i v případě porážky od AS Řím, pokud CSKA v Madridu rovněž prohraje. Nakolik to sehrát roli v motivaci hráčů?
Nemyslím si, že bychom třeba jen podvědomě mohli v utkání s AS cokoliv podcenit. Jak už jsem zmínil, zápas má velký náboj, hrajeme doma, hrajeme o body, o prémie. Všichni víme, že v sázce je strašně moc.

V utkání v Madridu jste dokázali, že jste schopni sehrát vyrovnanou partii i proti top klubům. Je v silách týmu takový výkon zopakovat i doma proti AS Řím?
Já bych byl moc rád, kdyby to tak bylo. Ano, blíží se konec podzimní sezony a všichni toho už máme plné zuby. Máme i některé zraněné hráče, kteří do utkání nebudou moci nastoupit. Je škoda, že nejsme v plné síle, ale věřím, že hráči, kteří dostanou prostor, určitě udělají všechno pro to, aby Viktorka uspěla. Jsem pevně přesvědčený, že budeme bodovat a že si postup potvrdíme sami, aniž bychom museli čekat na výsledek zápasu v Madridu.

Jakub Kindl.
O postup se musíme rvát, burcuje Jakub Kindl