Pokud ale chtějí držet Spartu v tabulce za sebou, nesmí si fotbalisté Viktorie Plzeň dovolit klopýtnou ani dnes v Jablonci.

„Liga pro nás může být zajímavá jen tehdy, když udržíme krok se Spartou a nepustíme ji před sebe. Proto je pro nás toto utkání hodně důležité," je si vědom trenér Západočechů Pavel Vrba.

Sparta hrála včera pozdě večer doma s Jihlavou (utkání skončilo po uzávěrce).

„Budeme vědět, jak hrála Sparta, tím může být náš zápas v Jablonci ovlivněný," připustil kouč Plzně.

Viktoria nemá s Jabloncem v poslední době nejlepší zkušenosti. Nedávno s ním dvakrát během týdne prohrála ve čtvrtfinále Poháru České pošty (1:2, 3:4).

„Toho špatného jsme si proti Jablonci vybrali v poháru dost, tak snad to teď bude jen dobré," věří Vrba.

„V poháru to bylo ovlivněné i tím, že jsme dali prostor hráčům širšího kádru," připomněl plzeňský trenér.

Zatímco v poháru dostala Viktorie na jaře od Jablonce dvakrát za vyučenou, v lize je tomu naopak.

Plzeň v Gambrinus lize se Severočechy neprohrála sedmkrát za sebou a na jejich půdě při posledních třech vzájemných duelech naplno bodovala.

Vloni na jaře vyhrála Viktoria v Jablonci 2:0 a nastartovala stíhací jízdu. Ano, lépe to ani nazvat nejde.

Po výhře v Jablonci vyhráli totiž svěřenci trenéra Pavla Vrby dalších sedm z osmi zápasů a v posledním kole si to rozdali s Libercem o titul. Po bezbrankové remíze skončila Plzeň v tabulce nakonec třetí za pražskou Spartou.

„Vítězství v Jablonci nás tehdy nakoplo," vzpomíná obránce Viktorie David Limberský, jehož tým se dnes odpoledne do Jablonce vrátí. A v dostizích o titul se Spartou by se mu nějaké „nakopnutí" znovu náramně hodilo.

Nemůže však na mužstvu Plzně ležet stín dvou pohárových porážek? Reprezentační bek si to nemyslí. „Dvě prohry v poháru si nepřipouštíme, jedeme do Jablonce uspět," pronesl Limberský.

A co Jablonec? Ten v lize prohrál dvakrát za sebou. Na Dukle dostal pět gólů a podlehl i v Budějovicích (1:2).

Kouč Severočechů Václav Kotal ale věří, že proti Plzni se jeho tým dokáže vyburcovat. „Čeká nás lídr tabulky. Podařilo se nám Plzeň vyřadit v poháru a byli bychom rádi, kdyby se nám to povedlo zopakovat," přeje si Kotal.