V první půli se diváci vyložených brankových šancí nedočkali. Domácí jen zahrozili hlavičkou Ghaňana Adjei Kwameho a přímým kopem Šislera, ale oba hráči mířili nad branku.

Hosté ohrozili branku Bohemians Šímovu střelou z dálky a hlavičkou Smejkala, jenže rovněž bez úspěchu.

Fotbalově zajímavých akcí se půl tisícovky diváků dočkalo až po přestávce. Plzeň postupně eliminovala útočnou snahu bojovného týmu domácích a vnutila mu svoji hru. Ve velké šanci se ocitl Jarolím, ale jeho střela neměla dostatečnou razanci, aby brankáře Belaně ohrozila. Paradoxně udeřilo na druhé straně. Při souboji plzeňského obránce Smoly a útočníka Bohemians Zoubka domácí útočník v 63. minutě spadl na trávník a sudí odpískal penaltu, kterou proměnil Šisler.

Plzeň mohla vyrovnat v 78. minutě, kdy do šestnáctky Bohemians odvážně vnikl Fillo, brankář Belaň jej fauloval a Viktoria měla rovněž výhodu pokutového kopu. Proti nepsanému pravidlu, že faulovaný hráč by penaltu neměl zahrávat, si Martin Fillo postavil míč na značku pokutového kopu. Gólman Belaň jeho úmysl vystihl a míč vyrazil.

„Na penaltu jsem si věřil, jenže jsem při střelbě selhal a vinou toho jsme vypadli z poháru,“ kál se po utkání záložník Viktorie.

Domácí vycítili svoji šanci a vrhli se do útoku. V 82. minutě se dostal k míči kanonýr Šisler a krásnou střelou z 25 metrů překonal brankáře Daňka. Zasloužený postup Bohemians mohl tři minuty před koncem zpečetit nigerijský útočník Ibe, ale jeho střela hlavou se odrazila od tyče plzeňské branky a skončila v náruči brankáře Daňka.

„Byl to typický pohárový zápas se soupeřem, před kterým jsem varoval. Bohemka je pro mě prvoligové mužstvo, což v dnešním zápase dokázala. Ve vyrovnaném utkání se domácí ujali vedení z pokutového kopu, ironií osudu bylo, že náš nejlepší hráč Martin Fillo z penalty nedokázal vyrovnat. Potom jsme museli otevřít hru a dostali jsme druhou branku,“ komentoval duel trenér Viktorie Plzeň Stanislav Levý.

„Nechci hledat alibi ve skutečnosti, že nám chybělo několik hráčů základní sestavy. Místo nich dostali šanci další hráči, ale někteří z nich ukázali, že na první ligu ještě nemají,“ dodal zklamaný plzeňský kouč.

Lépe se hovořilo domácímu kouči Luboši Urbanovi. „I nám chybělo několik opor, máme dost velkou marodku. Prvních pětadvacet minut jsme hráli dobře, ale potom soupeř získával odražené míče a začal nás přehrávat. Naštěstí jsme to do přestávky přežili bez inkasované branky,“ zhodnotil první poločas domácí trenér.

Ve druhém poločase rozhodly zápas pokutové kopy. My jsme ji proměnili, soupeř stejnou šance nevyužil a to byl rozhodující moment zápasu. Potom jsme dali druhý gól a ve zbytku zápasu jsme kralovali. Náš postup je zasloužený,“ dodal Luboš Urban.

Bohemians Praha – FC Viktoria Plzeň 2:0. Poločas: 0:0. Branky: 63. a 88. Šisler. Rozhodčí: Moudrý – Teuber, Štěrba. ŽK: Belaň, Birhanzl – Trapp, Jarolím, Šíma, Smejkal. Diváci: 550.

Bohemians: Belaň – Macháček, Birhanzl, Jandzik, Hajník – Adjei Kwame – Zoubek (88. Majer), Šisler, Fenyk – Galbavý, Brzezina (54. Brzezina).

Plzeň: Daněk – Šmejkal, Halama, Zakopal, Smola – Fillo, Trapp, Jarolím, Šíma (46. Vrzal, 69. Malcharek) – Borek (69. Psohlavec), Smejkal.