Oba už před několika lety překročili třicítku – Bakoš příští týden oslaví čtyřiatřicáté narozeniny, Hubníkovi bude na začátku června třiatřicet. Na hřišti ale nejsou jejich léta znát, naopak jsou příkladem pro své mladší spoluhráče.

I když jsou jejich úkoly v mužstvu rozdílné, mají oba zkušení fotbalisté společné rysy – na tréninku i v zápasech nevypustí ani minutu, oba jsou vítěznými typy a nesnáší porážky.

Bez Romana Hubníka, který je odborníky považován za nejlepšího stopera české ligy, si trenéři ani fanoušci Viktorie Plzeň neumí defenzivu mužstva představit. Rodák z Halenkova suverénně vévodí v týmu Viktorie v obranných statistikách v počtu obranných soubojů, vyhraných obranných soubojů a počtu odebraných míčů.

„Roman Hubník patří už dlouhodobě k lídrům mužstva. Nejvíce ho charakterizuje obrovská pracovitost, poctivost. Nevypustí jediný souboj, nepodcení žádnou situaci. Navíc dokáže podpořit ofenzivu kvalitní rozehrávkou a je hodně nebezpečný při útočných standardních situacích,“ říká na adresu Romana Hubníka bývalý ligový fotbalista Viktorie Plzeň Stanislav Purkart, který jako trenér vedl druholigový Sokolov a třetiligové celky Domažlic a Tachova.

„Hubníka osobně neznám, ale zvenčí na mě působí jako vůdčí a vítězný typ, který nechce prohrávat,“ míní sedmačtyřicetiletý Purkart, který má na kontě 162 zápasů a osmnáct gólů v nejvyšší soutěži.

O nadprůměrné a stabilní formě Romana Hubníka svědčí i ocenění Hráč měsíce března první ligy.

Za příklad jeho poctivosti a stoprocentního nasazení může posloužit situace z posledního ligového zápasu s Teplicemi. V úvodu druhé půle rozehrál Kopic nešťastně rohový kop, míč ale k Zemanovi nedošel. Zmocnil se ho teplický obránce Krob a založil protiútok, na jehož konci šly Teplice do vedení.

Zatímco situací zaskočení Kopic se Zemanem zůstali stát, Hubník se okamžitě vydal na dlouhý stometrový sprint k vlastní brance, i když gólu už nestačil zabránit.

Poctivost, pracovitost a velké nasazení do poslední vteřiny zápasu a neutuchající víra ve vítězství zdobí i útočníka Marka Bakoše. „U Marka Bakoše je to podobné jako u Hubníka, také je to fotbalista, který nerad prohrává. Když se mu nedaří dál tvrdě pracuje, aby se vrátil do sestavy a mohl pomoci mužstvu,“ vyzdvihuje Purkart přednosti slovenského forvarda.

„Teď na jaře, kdy ani jeden z útočníků nemá oslnivou formu, dokáže Bakoš střílet góly, které znamenají důležité body. Slouží mu k tomu instinkt ´zabijáka´, umí se postavit do míst, kam přijde balon. Když je jeho mužstvo v tlaku, je Bakoš velmi platným hráčem. Situace, kdy létají centry do vápna a jsou tam odražené balony, mu vyhovují,“ dodává Stanislav Purkart.

Dovedou Hubník s Bakošem Viktorii až k titulu?