Hned tři odchody těsně po návratu ze soustředění ve Španělsku hlásí fotbalová Viktoria Plzeň. Do ruského Orenburgu míří kanonýr a dlouholetá opora Michal Ďuriš, další útočník Aidin Mahmutovič přestupuje do řeckého Panioiniosu Atény FC a v týmu už není ani záložník Jan Suchan, který odchází opět na hostování do Příbrami.

Věrné služby odvedl Viktorii Michal Ďuriš. Slovenský ofenzivní fotbalista působil v Plzni od roku 2010 s výjimkou ročního hostování v Mladé Boleslavi.

Ďuriš je podepsán pod největšími úspěchy Viktorie – tři mistrovské tituly, účasti v Lize mistrů a v Evropské lize. Celkem v Plzni odehrál 211 zápasů a vstřelil v nich 51 gólů. „Michal patří nesmazatelně do klubové historie. Je to jeden z nejlepších útočníků, které Viktoria měla," uvedl generální manažer klubu Adolf Šádek.

Samotný hráč bude na působení v Plzni rád vzpomínat. „Ve Viktorce jsem zažil krásné roky, nikdy na to nezapomenu. Chtěl bych všem v klubu poděkovat, vzpomínat budu i na fantastické fanoušky. Teď ale mám před sebou zase novou výzvu," prohlásil ve čtvrtek Michal Ďuriš, který bude Orenburgu, čtrnáctému klubu ruské Premier League, pomáhat na jaře k záchraně. Orenburg na nesestupové místo ztrácí po polovině sezony tři body.

Výši přestupové sumy se oba kluby po vzájemné dohodě rozhodly nezveřejňovat. „Nabídka byla zajímavá pro hráče i pro klub. Michal měl náš příslib, že přesně v takovém případě mu nebudeme bránit v odchodu.

K záchraně bude na jaře pomáhat také záložník Jan Suchan, který odchází hostovat do Příbrami.

„Jde o velmi talentovaného hráče, což prokazoval i nyní v zimní přípravě. Chceme, aby na jaře pravidelně nastupoval a získával zkušenosti. Proto je pro něj hostování v ligovém mužstvu přínosné a rozhodli jsme se právě pro toto řešení," vysvětlil hostování odchovance příbramského fotbalu Adolf Šádek.

Suchan je hráčem českého národního mužstva do 21 let, které čeká účast na mistrovství Evropy. „I z tohoto důvodu musí na jaře pravidelně hrát nejvyšší soutěž. U nás je na jeho postu v současnosti extrémní konkurence," doplnil Šádek.

Viktorii opouští také útočník Aidin Mahmutovič, který v minulé sezoně hostoval rovněž v Příbrami. Třicetiletý Bosňan přestupuje do řeckého klubu Panionios Atény FC, kde dříve působil bývalý hráč Viktorie, Slavie a reprezentace Petr Vlček. Mahmutovič přišel do Viktorie před dvěma lety, ale neprosadil se – odehrál v lize 23 zápasů a vstřelil devět gólů. „Po vzájemné dohodě mu umožníme přestup do zahraničí," doplnil Šádek.