V akci byli v různých reprezentačních výběrech Česka i Slovenska Tomáš Hořava, Michael Krmenčík, Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Aleš Matějů, Jakub Hromada, Martin Chrien, Dominik Sváček a Michal Hlavatý.

Deník zanalyzoval, jak byli plzeňští reprezentanti v zápasech národních týmů vytížení a jak se jim dařilo.

Největší pozornost byla upřena na zápasy českého a slovenského reprezentačního áčka.

Češi nejdříve porazili v přátelském zápase Litvu 3:0 a viktoriáni Tomáš Hořava a Michael Krmenčík dali o sobě výrazně vědět. Oba se zapsali do listiny střelců, navíc gól Tomáše Hořavy padl z penalty nařízené za faul na Krmenčíka.

„Pak to krásně trefil Kuba Jankto a já přidal třetí gól. Fotbal nás bavil,“ viděl utkání s Litvou útočník Viktorie Michael Krmenčík.

V následném zápase kvalifikace o postup na mistrovství světa proti San Marinu nastoupil vytáhlý plzeňský forvard v základní sestavě, odehrál 67 minut a stejně jako proti Litvě se zapsal do listiny střelců – dvě minuty před přestávkou vstřelil pátý gól.

Český celek má po polovině kvalifikační skupiny C na kontě osm bodů. Reprezentanti se dostali na třetí místo před Ázerbájdžán a ztrácejí dva body na druhé Severní Irsko, které vyhrálo 2:0 nad Norskem, jež bude 10. června v Oslu dalším soupeřem českého týmu.

Slovenská reprezentace měla v ligové přestávce na programu kvalifikační duel na Maltě. Výběr trenéra Jána Kozáka zvítězil 3:1 a na druhém místě skupiny ztrácí čtyři body na vedoucí Anglii. Viktoriáni Matúš Kozáčik i Patrik Hrošovský nastoupili v základní sestavě a odehráli celý zápas.

Pikantní utkání zažili fotbalisté Viktorie v dresech týmů do 21 let. Tři spoluhráči z Plzně proti sobě nastoupili tentokrát jako soupeři. V Karviné se česká a slovenská jednadvacítka utkaly ve vzájemném duelu – Aleš Matějů na jedné straně, Jakub Hromada a Martin Chrien na druhé straně. Větší radost a lepší náladu měl po zápase Aleš Matějů – Češi porazili Slováky vysoko 4:1.

Dva zástupce měla Viktoria i v českém týmu do 20 let. Svěřenci nového trenéra trenéra Karla Krejčího sehráli v rámci seznamovacího kempu ve španělské Marbelle dvě utkání. Brankář Dominik Sváček odchytal celé proti Dánsku U20 (1:2), teprve osmnáctiletý záložník Michal Hlavatý si zahrál jak proti dvacítce Dánska, tak i proti švédské jednadvacítce (0:4).

Nyní už jsou všichni reprezentanti zpátky v Plzni a připravují se s ostatními spoluhráči na sobotní domácí ligový duel s Teplicemi (začátek v 20.15 hodin).