Jejich naděje na postup se pohybují už jen v oblasti teorie, ale fotbalisté Viktorie Plzeň před svým předposledním vystoupením ve skupině Evropské ligy nic nevdávají.

Ve čtvrtek se v Bělorusku utkají na novém stadionu v Borisovu s Dinamem Minsk, které v prvním kole doma porazili 2:0, a získali tak první a zatím i poslední body v základní skupině. Pak ale přišly tři porážky v řadě, se španělským Villarrealem a dvakrát s Rapidem Vídeň, a postupové akcie Viktorie výrazně poklesly.

„Máme před sebou ještě dvě utkání a skupinu chceme dohrát se ctí," slíbil fanouškům před závěrečnými boji ve skupině trenér Viktorie Plzeň Karel Krejčí.

Ano, postupové naděje jsou minimální, ale v sázce je také prestiž na evropské scéně, body do českého pohárového koeficientu a rovněž také nezanedbatelný bonus za vítězství v zápase ve skupině, který činí téměř deset milionů korun.

Pro fotbalisty Viktorie Plzeň není zápas s Dinamem Minsk prvním kontaktem s běloruským fotbalem. Před čtyřmi lety 23. listopadu si totiž Viktoria zahrála v Minsku ve skupině Ligy mistrů s celkem BATE Borisov.

Západočeši tehdy zvítězili 1:0 brankou slovenského útočníka Marka Bakoše, výhrou si zajistili třetí místo ve skupině za Barcelonou a AC Milán a postoupili do jarní vyřazovací části Evropské ligy, kde se pak utkali s bundesligovým Schalke 04.
Ze současného kádru Viktorie nastoupili tehdy v Minsku František Rajtoral, David Limberský, Milan Petržela, Václav Pilař, Daniel Kolář, Radim Řezník a Michal Ďuriš.

Celý zápas tehdy odehrál s kapitánskou páskou na ruce Pavel Horváth, současný asistent trenéra. Ve stejné roli tehdy působil i současný kouč Viktorie Karel Krejčí (sestava Viktorie: Čech – Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský – Horváth, Jiráček – Petržela (83. Fillo), Kolář, Pilař (90. Řezník) – Bakoš (79. Ďuriš).

Viktoria odetěla do Běloruska ve středu v 8.30 hod. z Prahy, utkání začíná v 17.00 hod. (SEČ) a přímým přenosem ho vysílá Nova Sport 1.

Patrik HrošovskýHrošovský: S Minskem chceme vyhrát

I když ví, že naděje na postup je minimální, stále je podle záložníka Viktorie Patrika Hrošovského v zítřějším zápase s Dinamem Minsk o co hrát.

„Ano, naše šance jsou malé, to by musel Rapid Vídeň vyhrát ve Španělsku nad Villarrealem. Je to ale pořád Evropská liga, kde jsou kvalitní soupeři, a navíc je ve hře také finanční prémie za vítězství. Určitě budeme chtít v Bělorusku vyhrát," slibuje slovenský reprezentant v barvách Viktorie.

Minsk je ve skupině E bez bodového zisku na posledním místě, jenže v domácím prostředí nebude určitě snadným soupeřem.

„Dinamo doma podlehlo Villarrealu i Rapidu Vídeň jen těsně, takže nás v Borisově čeká těžký zápas," připouští Hrošovský.

V Bělorusku se budou fotbalisté Viktorie muset vyrovnat s dvouhodinovým časovým posunem, ale také s chladným počasím.

„Rozdíl dvou hodin ještě není takový, aby mi vadil. Horší je to s počasím, já raději hraji v létě než v zimě," přiznává Patrik Hrošovský.