Kdo si počká, ten se dočká. Platí to i v případě fotbalistů Viktorie Plzeň.

Úřadující český mistr čekal dlouhých čtrnáct kol, než se usadil na čele tabulky Synot ligy. Svěřenci trenéra Karla Krejčího si o víkendu poradili zkušeně v těžkém zápase s ambiciózní a útočně laděnou Mladou Boleslaví, Sparta nechala všechny tři body v Liberci, a Plzeň tak vede ligu s tříbodovým náskokem.

Na výhře nad Mladou Boleslaví měla výrazný podíl trojice slovenských reprezentantů v barvách Viktorie Michal Ďuriš, Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, která svými výkony postrčila Západočechy do čela tabulky.

Všichni si přenesli pohodu a sebevědomí ze slovenského národního mužstva i do klubu a na jejich výkonech je to znát.

„V klubu jsme všichni rádi, že se všichni tři prosazují v národním mužstvu Slovenska. Co se týká všech tří slovenských fotbalistů Viktorie, mohu je jen pochválit. Jsou to praví profesionálové a tahouni našeho mužstva," chválí slovenské reprezentanty trenér Karel Krejčí.

Slovenští fotbalisté Viktorie byli u klíčových okamžiků zápasu s Mladou Boleslaví, která do utkání s Plzní jedenáctkrát v řadě nepoznala hořkost porážky a v devatenácti utkáních po osobě vstřelila vždy alespoň jeden gól.

Jediný gól zápasu vstřelil ve druhém poločase po milimetrovém centru Jana Kovaříka kanonýr Michal Duriš. Byla to jeho jedenáctá branka ve čtrnácti podzimních zápasech Synot ligy.

Brankář Matúš Kozáčik zase dvakrát skvěle zasáhl při vyložených šancích soupeře. V závěru první půle se do obrovské příležitosti dostal Jan Chramosta, když k němu propadl míč po rohu a na malém vápně byl úplně sám. Levačkou postrčil míč k brance, jenže mu ho zázračně sebral Matúš Kozáčik.

Chramosta, který ještě v minulé sezoně hostoval v Plzni, se jen držel za hlavu. A po prohraném zápase si neustále opakoval: „Nechápu, kde se tam Matúš vzal."

Druhý skvělý zákrok vytál slovenský gólman Viktorie ve druhé půli, to už vedli domácí 1:0. Před brankou Plzně se na pravé straně po přetaženém centru zjevil úplně volný Ščuk, jenže Kozáčik se stačil přemístit a nohama v pádu dokázal míč vyrazit a zabránil tak vyrovnání skóre.

Výborný zápas odehrál proti Mladé Boleslavi také Patrik Hrošovský. Hodně toho ve středu pole naběhal, odvedl spoustu kvalitní práce především v defenzivě, vyhrával osobní souboje a stačil i zakládat útočné akce.

Viktoria je na nejlepší cestě stát se podzimním mistrem. Na jásot je ale ještě brzy, po návratu z utkání v Bělorusku s Minskem ji čeká těžký zápas v Jablonci a pak ještě musí doma porazit v posledním letošním ligovém duelu Duklu.

Očima kouče Krejčího

Michal Ďuriš se proti Švýcarsku a Islandu trefil hned třikrát a jeho pozice v národním mužstvu zesílila. Když jsem dříve sledoval zápasy slovenského národního mužstva, tak byl využíván spíše na krajních postech. Teď, co hraje na hrotu útoku, na stejném místě jako v Plzni, daří se mu střílet branky. Tři góly hovoří za všechno. Přičítám to i tomu, že si do reprezentace přinesl určité sebevědomí z klubu, vede tabulku střelců Synot ligy.

Patrik Hrošovský to má složitější, prosadit se v nabitém slovenském národním mužstvu na postu záložníka není jednoduché. Teď mu ale trenér Kozák dal důvěru, proti Švýcarsku a Islandu odehrál zápas a půl. Konfrontace s mezinárodním fotbalem je důležitá a čím více ji hráči budou hráči mít, tím více půjdou nahoru. Což je i případ Patrika.

Matúš Kozáčik sice proti Švýcarsku ani Islandu nenastoupil, ale jinak je slovenskou brankářskou jedničkou. Teď během srazu národního mužstva si psychicky odpočinul a kvalitně potrénoval. Myslím, že mu to prospělo, a pohodu si přenesl i do Viktorie. 
V zápase proti Mladé Boleslavi vypadal velmi dobře, excelentními zákroky zabránil dvěma gólům a v utkání nás podržel.