Nastupovat pravidelně základní sestavě Viktorie Plzeň neznamená jen účast v evropských pohárových soutěžích, ale také odrazový můstek do reprezentace. A je úplně jedno, jestli je vám dvacet let nebo máte Kristova léta. Rozhodující je jediná věc – výkonnost.

Díky stabilní formě si tak ve svých třiatřiceti letech řekli svými výkony o návrat do reprezentace záložník Milan Petržela a útočník Marek Bakoš. „Bakoš podává v Plzni dobré výkony, hraje pravidelně a dává góly. Chceme využít každého hráče, který má zkušenosti z reprezentace a mohl by nám pomoci," komentoval návrat zkušeného útočníka do reprezentace kouč slovenského národního týmu Ján Kozák.

Opakované velmi dobré výkony katapultovaly znovu do české reprezentace také záložníka Viktorie Milana Petrželu, kterému je stejně jako Bakošovi třiatřicet let.

„Drží si formu, zápasy doma i na hřištích soupeřů poctivě odmaká. V zápase s Hradcem Králové prokázal, že jeho nominace do národního mužstva je zasloužená," uvedl trenér Pivarník na adresu středopolaře Viktorie, který byl v zápase s Východočechy u všech čtyř gólů Plzně.

Reprezentanti v akci6. října: Lichtenštejnsko – Albánie a 9. října: Albánie- Španělsko (Kace), 7. října: ČR 21 – Moldavsko (Matějů), 7. října: SR 21 – Bělorusko 21 a 11. října: Turecko 21 – SR 21 (Hromada), 8. října: Německo – ČR a 11. října: ČR – Ázerbájdžán (Petržela, Hořava), 8. října: Slovinsko – Slovensko a 11. října: Slovensko – Skotsko (Kozáčik, Hrošovský, Bakoš, Ďuriš).

Viktoria se po rozpačitém ligovém začátku (domácí ztráty s Bohemians a Zlínem) postupně herně i výledkově zvedla. Dvakrát bodovala v Evropské lize (AS Řím 1:1, Austria Vídeň 0:0), v české lize se po šňůře pěti výher v řadě vyhoupla do čela tabulky díky vyššími počtu vstřelených branek před Mladou Boleslav.

Zlepšené výsledky i výkony Viktorie se logicky odrazily i na počtu reprezentantů. Z Plzně tak po nedělním utkání s Hradcem Králové (4:1) vyrazilo na reprezentační srazy dohromady devět fotbalistů.

Slovenský kouč Ján Kozák povolal pro utkání kvalifikace MS se Slovinskem a Skotskem kromě Marka Bakoše ještě stálici brankáře Matúše Kozáčika, záložníka Patrika Hrošovského a útočníka Michala Ďuriše. Kouč slovenské jednadvacítky Pavel Hapal pozval záložníka Jakuba Hromadu.

V nominaci na zápasy České republiky v kvalifikaci MS proti Německu a Ázerbájdžánu je kromě Milana Petržely také Tomáš Hořava, v české jednadvacítce Aleš Matějů a na sraz albánské reprezentace odcestoval záložník Ergys Kace.
Absence devíti reprezentantů přináší na druhou stranu komplikace trenéru Pivarníkovi.

„V Plzni zůstane snad jen sedm či osm hráčů, takže mužstvo doplníme fotbalisty z juniorky," říká kouč. „Máme hráče v pěti národních mužstvech, takže se nám nevrátí ve stejný den. Je to hodně složité, člověk to ale musí akceptovat," dodává trenér Viktorie Roman Pivarník.