Zatímco před týdnem ve Francii vyšel Viktorii jen úvod zápasu a pak už zaostávala za soupeřem ve všech směrech, v domácí odvetě podala skvělý výkon a silného protivníka dostala zejména ve druhém poločase pod obrovský tlak.

K senzaci chybělo málo, Viktoria po prohraném poločase ve druhé půli během dvou minut otočila výsledek a náskok mohla dokonce i zvýšit z pokutového kopu. Jenže Tecl penaltu neproměnil.

S Evropskou ligou se rozloučila výhrou nad Lyonem 2:1 a zaslouženě sklidila ovace více než deseti tisíc diváků v zaplněné Doosan Areně.

V čem viděl trenér Viktorie Dušan Uhrin největší rozdíl oproti prvním duelu v Lyonu? „Především jsme byli mnohem zodpovědnější v defenzivě," uvedl kouč Viktorie.

Celé mužstvo pochválil za kolektivní výkon, všichni hráči do jednoho dřeli nadoraz. „Jsem rád, že jsme ukázali, že umíme hrát fotbal. Do utkání se šli s tím, že chceme vyhrát a postoupit. Ještě pět minut před koncem jsem věřil, že třetí a čtvrtý gól ještě můžeme vstřelit," svěřil se Uhrin.

Ránou do vazu byl nečekaný gól Lyonu v posledních vteřinách prvního poločasu. Plzeň ale zvýšila po obrátce tempo a soupeře dostal pod obrovský tlak.

„Po obdržené brance na konci první půle jsme o přestávce nabádali hráče, že se dá zápas otočit. Lyon jsme k ničemu nepustili, sami jsme si vytvořili spoustu šancí. Škoda, že jsme je nedokázali proměnit," litoval kouč.

Trenér Plzně překvapil změnou v sestavě, když nechal na střídačce zkušeného kapitána Pavla Horvátha a na hřiště místo něj poslal mladého Patrika Hrošovského. „Prostě jsem se tak rozhodl. Proč, to vám neřeknu. Nic jiného než moje rozhodnutí v tom ale nehledejte," řekl kouč novinářům. „Pavlovi jsem to řekl ráno před zápasem, že nebude hrát. Hrošovský nezklamal, hrál dobře," komentoval stručně nečekaný tah Dušan Uhrin.

Po utkání kotel fanoušků Viktorie za brankou vyvolával jeho jméno. „Chtěli jsme se důstojně rozloučit se soutěží a poděkovat hlavně fanouškům vítězstvím za to, že chodí na stadion ve velkém počtu. Přiznám se, že jsem nečekal, že po zápase budou vyvolávat moje jméno. Potěšilo mě to," řekl Uhrin.

Trenér Lyonu Rémi Garde měl největší obavy o osud utkání v momentě, kdy Plzeň za stavu 2:1 zahrávala Teclem pokutový kop. „Měl jsem strach, jak se bude zápas dál vyvíjet. Kdyby Plzeň pokutový kop proměnila, bylo by to pro nás mnohem komplikovanější," přiznal trenér Garde.

„Nebylo snadné mužstvo na zápas připravit, už po prvním utkání nám všichni říkali, že už jsme postoupili. A když jsme dali na konci prvního poločasu gól, hráči nastoupili do druhé půle nekoncentrovaní. Postup je pro náš mladý tým velkým povzbuzením. Každý rok se vám nepovede dostat se do čtvrtfinále Evropské ligy," dodal Rémi Garde.