V chladném počasí zdolali viktoriáni v neděli těsně Slovácko 1:0 a na druhý Liberec ztrácejí už jen tři body a na vedoucí Spartu čtyři body.

Jediný gól zápasu vstřelil hlavou už v desáté minutě nejlepší plzeňský kanonýr Marek Bakoš po přesném centru kapitána týmu Pavla Horvátha.

Zápas pojali domácí fanoušci jako příležitost vzdát hold trenéru Pavlu Vrbovi, který přivedl Viktorii na samý vrchol českého fotbalu. Už před utkáním mohli diváci poslouchat vzkazy pro trenéra a zhlédnout krátké video věnované právě nejúspěšnějšímu kouči ve stoleté historii západočeského klubu.

„Byly to zajímavé a příjemné pocity. Já ale věřím, že fanoušci chodí na fotbal v Plzni hlavně kvůli tomu, aby svým povzbuzováním podpořili mužstvo,“ uvedl skromně po zápase trenér Pavel Vrba.

Fanouškům se sice nepodařilo dosáhnout avizované magické hranice deseti tisíc diváků, ale i tak přišla na tribuny Doosan Areny zatím největší ligová návštěva po rekonstrukci stadionu – v chladném počasí a uprostřed prodlouženého svátečního víkendu sledovalo zápas 9086 diváků!

Na začátku druhé půle rozvinuli fanoušci na západní tribuně obří choreo představující portrét kouče Viktorie a transparent s nápisem: Pavel Vrba mit uns (Pavel Vrba s námi).

První velkou šanci zápasu si vytvořili domácí. V desáté minutě se do ní dostal Kolář po úniku a přihrávce Ďuriše, ale brankář Heča ve spolupráci se stoperem Trousilem příležitost plzeňského záložníka nadvakrát zmařili.

O tři minuty později však defenziva Moravanů kapitulovala. Darida s Horváthem rozehráli nakrátko rohový kop a centrovaný míč plzeňského kapitána poslal hlavou do sítě Bakoš. Byla to již čtrnáctá přesná trefa slovenského útočníka Viktorie v této ligové sezoně.

Hosté, kteří nastoupili bez vykartovaného nebezpečného útočníka Libora Doška, nepřijeli do Plzně jen bránit a často se pokoušeli o protiútoky. Brankáře Pavlíka ale ohrožovali jen střelami ze střední vzdálenosti.

Příležitosti Plzně byly mnohem nebezpečnější, největší měli Darida s Pilařem, ale Heča v brance Slovácka se překvapit nenechal.

V úvodu druhé půle minula Rajtoralova bomba jen těsně pravý horní růžek branky hostů, na druhé straně vyrazil míč na roh Pavlík po ostré ráně Hlúpika.

Plzeň, která se v zápase musela obejít bez vykartovaného záložníka Petržely, stupňovala tlak ve snaze přidat druhý pojišťovací gól. Blízko k němu měl v 72. minutě Pilař, jenže míč směřující po jeho střele přes hlavu do branky odvrátil hlavičkující Volešák.

Šest minut před koncem však domácí o těsnou výhru málem přišli. Hosté šli do rychlého přečíslení, akci zakončil střelou zblízka Pavelka a Plzeň ubránila jednobrankové vedení jen díky skvělému zákroku brankáře Pavlíka.

A když plzeňský gólman vyrazil v předposlední minutě bravurně i střelu k tyči Volešáka, Viktoria těsnou výhru uhájila.

„Zažili jsme doma zápasy, v kterých jsme byli jednoznačně lepší, ale nedokázali jsme je dotáhnout do vítězného konce. Slovácko dnes hrálo velmi dobře, my jsme dali na začátku gól a naštěstí jsme vedení udrželi. Výsledek beru,“ prohlásil po utkání s třemi body spokojený kapitán Viktorie Pavel Horváth.

FC Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko 1:0  (1:0)

Branka: 10. Bakoš. Rozhodčí: Jílek – Filípek, Urban. ŽK: Kolář, Darida - Trávník, Pavelka, Kuncl. Diváci: 9086.

Viktoria: Pavlík – Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský – Horváth, Darida (88. Trapp) – Ďuriš, Kolář, Pilař (90. + 1. Berger) – Bakoš (78. Wágner). Trenér: Vrba.

Slovácko: Heča – Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk – Daníček – Hlúpik (76. Košút), Volešák, Trávník (82. Franta), Pavelka – Ondřejka (67. Kovář). Trenér: Soukup.