Byl to pro ně běžný trénink jako každý jiný den, ale něčím byl přece jen zvláštní. Včerejší odpolední přípravu žáků Regionální fotbalové akademie totiž sledovali na stadionu Josefa Žaloudka v Plzni-Skvrňanech například hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs nebo také fotbalový internacionál Karel Poborský.

Regionální fotbalová akademie v Plzni, která je určena čtrnácti a patnáctiletým talentovaným fotbalistům především z Plzeňského a Karlovarského kraje, se rozběhla jako první v republice vloni na začátku září.

V pořadí druhá akademie byla slavnostně otevřena vloni v listopadu v Jihlavě a se začátkem příštího školního roku zahájí provoz další fotbalové akademie v Ústí nad Labem, Pardubicích, Olomouci, Karviné a v Českých Budějovicích.

„Zástupci zmíněných akademií jsou v Plzni na třídenním pracovním pobytu, aby se blíže seznámili s chodem již rozběhnuté Regionální akademie v Plzni a posbírali tady cenné zkušenosti," říká Martin Gregor z PR oddělení Fotbalové asociace České republiky.

Právě FAČR ve spolupráci s Plzeňským krajem a městem provoz akademie financují. „Jsem moc rád, že první fotbalová akademie vznikla právě v Plzni a mohou tady vyrůstat noví Horváthové či Čechové. Plzeňský kraj tento projekt podporuje částkou dvou milionů korun ročně, zajišťujeme stravování, ubytování a pedagogický dozor na internátu," uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Mladí fotbalisté v týdnu navštěvují 33. základní školu Terezie Brzkové ve Skvrňanech. V rámci výuky mají osm hodin sportovní přípravy a kromě toho absolvují i odpolední tréninky. K dispozici mají veškerý servis od stravování po péči lékaře, fyzioterapeutky či psycholožky.

Fotbalisté ze vzdálenějších míst bydlí na internátu ve Skvrňanech, kde se o ně starají vychovatelé čtyřiadvacet hodin denně.

„Výhodou je, že se všem dostane komplexní péče nejen po stránce fotbalové přípravy, ale i po stránce mentální a osobnostní. V akademii je prostor i čas na to, aby se zároveň rozvíjela i jejich osobnost," vysvětluje Václav Mrázek, šéftrenér Regionální fotbalové akademie v Plzni.

Načerpat cenné informace a zkušenosti přijel do Plzně i fotbalový internacionál Karel Poborský, který se stal výkonným ředitelem Regionální fotbalové akademie v Českých Budějovicích.

„Je dobré, že můžeme na vlastní oči sledovat chod akademie v praxi. V Plzni to dělají dobře, škola vyšla akademii maximálně vstříc, podmínky jsou tu výborné – hřiště, škola, bazén a internát jsou v těsné blízkosti," chválí Regionální fotbalovou akademii v Plzni Karel Poborský.