Kouč Viktorie Plzeň Pavel Vrba jako by měl někde schovaný klobouk pohádkového kouzelníka Pokustóna a tahá z něj jedno eso za druhým.

Místo Jiráčka naskočil do sestavy Darida, a to způsobem jako by hrál v mužstvu od nepaměti.

Na kraje zálohy se na uvolněná místa vehementně tlačí Fillo, Zeman, Malakjan, Hora. A ve čtvrtek dal o sobě vědět další výrazný talent Viktorie, dvacetiletý David Štípek.

Vrba neváhal neznámého mladíka, který nemá na kontě ani minutu v české lize, poslat na trávník v závěru prvního zápasu třetího předkola Evropské ligy v Chorzówě.

Štípek mu jeho důvěru splatil a vstřelil důležitý gól. Výhru Viktorie 2:0 pak ještě pojistil Ďuriš střelou mezi nohy brankáře Peškoviče.

Kouče Pavla Vrbu a jeho družinu ještě čeká ve čtvrtek proti ambicióznímu soupeři odveta, ale pokud zopakují výkon z Chorzówa, mohou už vyhlížet soupeře v play off.

Jaký jste měl pocit bezprostředně po skončení zápasu?
Byl jsem rád, že jsme ukázali svoji sílu. Zápas jsme zvládli, přestože jsme se potkali v předkolech se zatím nejsilnějším soupeřem. V první půli jsme byli lepší po herní stránce, ve druhém, i když se hra vyrovnala, jsme vstřelil dvě branky.

Dlouho to však vypadalo, že si z Chorzówa odvezete bezbrankovou remízu. Věřil jste, že ještě vstřelíte gól?
Věřil. Já svému týmu věřím už čtyři a půl roku (usměje se).

Myslíte si, že už je o vašem postupu rozhodnuto?
To určitě ne. Já vždycky říkám, že první zápas je v pohárovém souboji teprve první poločas a ještě je před námi druhý. Pravdou ale je, že výsledek 2:0 je pro nás výhodou. Ruch, pokud chce postoupit, musí v Plzni vstřelit tři branky. A nebo alespoň dvě, aby si vybojoval penaltový rozstřel.

Jak moc vám pomohly v zápase zkušenosti, které jste v evropských pohárech v nasbírali?
Každé mužstvo musí nasbírat zkušenosti. My jsme se v prvním roce svého účinkování v evropských pohárech velice ponaučili ve dvou utkáních proti Besiktasi Istanbul. Byla to pro nás obrovská zkušenost. A když pak na tyto sezony navazujete, hrajete evropské poháry každý rok, je to obrovská výhoda, protože tyto zkušenosti můžete dál využít.

V závěru zápasu jste měl šťastnou ruku při střídání, náhradní Štípek vstřelil důležitý první gól…
Já jsem už na předzápasové konferenci před utkáním v Chorzówě říkal, že máme na lavičce hráče, o kterém ještě uslyšíte. To je právě Štípek. Já doufám, že mu takové zkušenosti pomohou.

Znamená to, že bude teď Štípek dostávat více příležitostí než dosud?
Víte sám, že lavička Viktorie má velkou kvalitu. A já mám radost z toho, že se to ukázalo i v zápase Chorzówem. Tím netvrdím, že Štípek nedostane více prostoru než dosud. V předkole Evropské ligy dostal příležitost už podruhé a každý takový moment hráče posouvá dál. Štípek je fotbalistou, který může plně nahradit Petrželu. Předpoklady k tomu má.

V polském tisku se před zápasem psalo, že polská liga je lepší než česká a že Chorzów je favoritem duelu s Plzní. Co jste tomu říkal?
Já doufám, že jsme teď ukázali, že česká liga má také svoji kvalitu. A také, že nejen Sparta, ale už i Plzeň dokáže konkurovat silným evropským mužstvům.

Na jaké místo v české lize byste zařadil mužstvu Ruchu Chorzów?

Zeptejte se mě po odvetě.

S výjimkou několika málo akcí jste soupeře k ničemu nepustili, většinou se hrálo na jeho polovině. Očekával jste, že budete v zápase takto dominovat?
To jsem nečekal. Na druhou stranu máme stále silné mužstvo. V útočné fázi jsme možná odchodem Pilaře a Petržely trochu ztratili, ale je jen otázkou času, kdy se noví hráči, kteří je nahradili, začnou více prosazovat. Střed zálohy a obrana ale zůstala stejná a v tom je naše obrovská síla.

Proti Chorzówu jste se dlouho nemohli dostat do vyložené šance. Čím si to vysvětlujete?
Všechno chce svůj čas. Já tvrdím, že takové zápasy se rozhodují v závěrečné čtvrthodině. Zejména v tak teplém počasí síly ubývají mnohem rychleji, a kdo jich má ke konci zápasu více, vítězí. My jsme byli i v závěru herně lepší a zaslouženě zvítězili.

Jak důležitý byl pro vás druhý gól Ďuriše?
Vést 2:0 po prvním zápase je pro nás velká výhoda. Věřím, že postup je v našich silách.