Zvládli to. Fotbalisté Viktorie vyhráli v neděli v Příbrami po výborném výkonu 4:0 a stáhli náskok Sparty z pěti bodů na tři.

Plzeň nastoupila v Příbrami i s Limberským, který byl kvůli své dopravní nehodě v minulém týdnu v Praze potrestán vedením klubu ztrátou kapitánské pásky a vysokou pokutou.

Novým kapitánem se stal reprezentační stoper Václav Procházka.

Oba týmy, Příbram a Plzeň, vyznávají útočný fotbal a úvod zápasu to potvrdil. Už ve třetí minutě si zaběhl za plzeňskou obranou Bednář a sám před brankářem Kozáčikem ve stoprocentní šanci mířil hlavou vedle.

Sedm minut poté Příbramští nevyužité šance hořce litovali. Limberský v šestnáctce domácích využil nedorozumění Hájovského a Suse, zmocnil se míče a střelou z úhlu k radosti početného plzeňského kotle poslal svůj tým do vedení – 0:1.

Příbram i po inkasované brance hrála dál útočně, jenže zároveň otvírala prostor v defenzivě. A to byla voda na mlýn Viktorie, která byla nebezpečná z rychlých brejků.

Po jednom z nich se až před gólmana Hrušku dostal Kopic a brankář domácích zabránil jistému gólu.

O minutu později už ale kapituloval. Skvěle hrající Kopic se v šestnáctce obtočil kolem Divíška a z jeho centru skóroval zblízka Ďuriš – 0:2.

Plzeň mohla dát i třetí gól, ale Ďurišovu ostrou hlavičku Hruška zázračně vyrazil, stejně jako Bednářovu šanci na druhé straně chytil Kozáčik.

O přestávce tleskali diváci bývalému hráči Plzně i Příbrami Lukáši Pleškovi, který oficiálně ukončil kariéru.

Rozjetá Plzeň ve druhé půli u Litavky koncertovala. Baránek, Procházka a Petržela trefili tyč, góly Ďuriše a Kovaříka neplatily pro ofsajd. Pak se ale prosadil Kovařík po skvělé akci Ďuriše a čtvrtý gól přidal tečovanou střelou Limberský. Plzni vyšla generálka na čtvrteční duel s Minskem.

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 0:4

Poločas: 0:2. Branky: 10. a 76. Limberský, 28. Ďuriš, 61. Kovařík. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Vysloužil. ŽK: Pilík, Bednář, Divíšek - Kovařík. Diváci: 6787.

Příbram: Hruška - Sus, Hájovský (66. Dosoudil), Zápotočný, Divíšek - Pilík, Hnaníček, Rezek, Barák (82. Januška), Hadaščok - Bednář (74. Rys). Trenér: Tobiáš.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Limberský - Hrošovský (83. Kučera), Vaněk - Kopic (69. Petržela), Hořava, Kovařík - Ďuriš (76. Holenda). Trenér: K. Krejčí.

Řekli po boji:

Karel Krejčí (trenér Plzně): „Jsem spokojen. Do Příbrami jsme jeli vyhrát, a to se nám po slušném výkonu podařilo. Dali jsme čtyři branky, tři tyče a dva góly neplatily pro ofsajd. V Příbrami to bývají těžké zápasy a těší mne, že jsme brali tři body. Jsem rád, že jsem postavil Limberského, celý zápas hrál koncentrovaně, dal dvě branky. Oslavu jeho prvního gólu jsem neviděl, takže ji nemohu komentovat."

Michal Ďuriš (útočník Plzně): „Zápasy v Příbrami bývají těžké, o to více jsem rád, že jsme to zvládli. Pomohl nám rychlý první gól, pak jsme v první půli přidali ještě druhý. Vydařil se nám vstup do druhého poločasu, pak už jsme kontrolovali hru a měli spoustu dalších šancí."

Pavel Tobiáš (trenér Příbrami): „Utkání se zlomilo už v prvním poločase, kdy jsme soupeři nabídli laciné góly. V první půli jsme soupeři v kombinaci dobře sekundovali, ale před vápnem jsme byli hodně špatní, navíc nám zcela selhal střed obrany. Druhou půli se naše hra sesypala, Plzeň dominovala." ⋌(vac)