Rozčarování, zklamání. Tato slova asi nejlépe vystihují dojem ze startu fotbalistů Viktorie Plzeň do nové sezony.

Nejdříve přišly nevalné výsledky v přípravných utkáních v průběhu rakouského soustředění. Plzeň v nich dvakrát prohrála a jednou remizovala.

Potom Západočeši nezvládli zápas Superpoháru proti Spartě (0:3) a další zklamání připravilo mužstvo Viktorie svým fanouškům v Příbrami, kde při ligové premiéře bralo jen bod za remízu 2:2.

Sečteno podtrženo: Plzeň nevyhrála pátý zápas v řadě a z pěti duelů má nevábné skóre 7:14.

Několik sezon skvěle fungující stroj se zadrhl. A nejvíce to skřípe v defenzivě.

I přes to, že trenér Uhrin po nástupu do Plzně na konci minulého roku, kdy usedl na lavičku Viktorie po úspěšném kouči Pavlu Vrbovi, prohlásil: „Pavel Vrba tu dokázal velké věci, mužstvo je dobře připravené. Chci se ale zaměřit na vylepšení defenzivy."

Jenže to se zatím Uhrinovi nedaří. Čtrnáct inkasovaných gólů v posledních pěti zápasech, což je průměr skoro tři inkasované branky na zápas, hovoří samo za sebe.

Uhrinovi se nelíbí, že hráči se nedovedou z chyb poučit. „Znovu tam byly chyby, které nyní děláme, i když točíme sestavou. Je to o zodpovědnosti hráčů. Musíme si promluvit," prohlásil po utkáni v Příbrami trenér.

Rozčarování je ale pochopitelné, Uhrin se dostal pod velký tlak a rojí se spekulace o jeho odvolání. Vedení klubu se k tomu odmítá vyjádřit a v médiích padají jména možných nástupců Uhrina. Mluví se o kouči s pevnou rukou Miroslavu Koubkovi, Luboši Kozlovi či Pavlovi Hapalovi.

To, že by šéfové Viktorie sáhli k výměně kouče ještě před dvojutkáním 3. předkola Evropské ligy s Ploještí, je ale nepravděpodobné.

A pokud trenér Uhrin třetí předkolo Evropské ligy zvládne a s Viktorií postoupí, může naopak spekulace o svém odvolání umlčet.

Vždyť i úspěšný Uhrinův předchůdce Pavel Vrba měl po půl roce v Plzni namále. Viktoria na začátku jara 2009 třikrát v řadě prohrála a dvakrát remizovala. A spekulace o Vrbově konci byly na světě. Pak Plzeň vyhrála v Ostravě 4:1, mužstvo začalo stoupat tabulkou vzhůru a začala úspěšná Vrbova éra.

Podobnou zkušenost má i trenérský matador Petr Uličný. „V Olomouci jsem měl před jedním zápasem v lize nůž na krku. Zavolal jsem si kapitána Kučeru a řekl mu: „Chtějí mě vyhodit, zachraň mě! On dal gól, vyhráli jsme a v lize skončili nakonec třetí," vzpomíná Petr Uličný.

Odolá tlaku i kouč Uhrin?