„Je to tak. Utkání hodně napoví o tom, jaký bude poměr sil v boji o titul. Škoda jen, že se hraje už na začátku sezony. Kdyby se zápas hrál o pět šest kol později, bylo by to lepší," míní Tomáš Hořava.

Sparta v lize ještě neprohrála. Sledujete její výkony?
Určitě nesedím u televize při každém zápase Sparty, ale občas se na její utkání podívám. Navíc dost hráčů Sparty znám a mám o jejich výkonech přehled.

Letenští mají silný střed pole, Hušbauer, Dočkal, Krejčí. Jste na jejich největší zbraň jako záložník připraven?
Sparta, to není jen středová řada, daří se celému týmu. Navíc to mají na rozdíl od nás jednodušší v tom, že se mohou soustředit jen na ligu. Nemyslím si ale, že jsou lepší než my. I my máme svoji kvalitu a určitě to budeme chtít v neděli na Letné dokázat.

Utkání je vyprodáno, v hledišti bude 20 tisíc diváků. I když na tribunách bude jasná převaha fanoušků Sparty, může bouřlivá atmosféra pomoci i vám?
Takové zápasy mají velký náboj. Když si vzpomenu na podzimní utkání se Spartou doma v Plzni, dá se to srovnat i s atmosférou zápasů v evropských pohárech. Taková utkání jsou vyhecovaná, mají kulisu a kvůli nim člověk hraje fotbal. Na utkání se těším, v každém případě ale cítím i určitou odpovědnost vůči týmu i fanouškům, abychom zápas zvládli.

Máte za sebou zatím jeden zápas proti Spartě v dresu Viktorie. Vnímáte přesto velkou rivalitu mezi oběma kluby, která nepramení jen z postavení obou mužstev v tabulce?
Už před srpnovým utkáním doma v Plzni jsem to cítil a za žádnou cenu jsem se Spartou nechtěl prohrát. Uvidíme, jak to dopadne v neděli.

Nemůže vás svazovat vědomí, že v případě výhry Sparty vám soupeř odskočí na osm bodů?
Může to tak být, ale také nás může více motivovat příležitost stáhnout náskok Sparty na dva body a vylepšit si i bilanci vzájemných zápasů. Sparta má díky pětibodovému náskoku a domácímu prostředí samozřejmě výhodu, ale všechno se ukáže až v neděli na hřišti.

O zápas je mezi fanoušky i samotnými hráči velký zájem. Budete mít i vy na Letné podporu svých nejbližších, přátel a známých?
Je pravda, že nějaké vstupenky jsem si vzal, ale jsem z Moravy a z té je to do Prahy přece jen trochu dál. Takže moc lístků jsem zase nebral.