ZDENĚK PSOTKA
Narodil se 18. listopadu 1973 v Olomouci. S fotbalem začínal v Sokolu Nedvězí, ve třinácti letech přestoupil do Sigmy Olomouc, kde hrál na pozici brankáře. V sezoně 1994/95 hostoval v ČSK Uherský Brod, kde odchytal ve druhé lize šest zápasů. Chytal také za B-mužstvo olomoucké Sigmy v MSFL. V nižších soutěžích hájil branku Tatranu Litovel, působil také v Hodolanech, Kožušanech a Horce nad Moravou. S trénováním začal v roce 1998 v Sigmě Olomouc jako asistent trenéra B týmu, poté jako hlavní trenér vedl ligový dorost, B tým a A tým. V roce 2007 byl vyhlášen nejlepším mládežnickým trenérem roku u nás. Krátce trénoval Senici ve slovenské lize. Dva roky působil jako šéftrenér mládeže v klubu 1. FC Slovácko. V Sigmě pracoval také jako sportovní ředitel klubu, od léta 2016 je sportovním ředitelem mládeže FC Viktoria Plzeň.

Plzeň – Vloni v létě opustil rodnou Hanou a přesunul se na západ Čech. Trenér Zdeněk Psotka, kterého fotbaloví fanoušci znají nejvíce z působení v Sigmě Olomouc, kývl na nabídku Viktorie Plzeň a stal se sportovním ředitelem mládeže. Vzápětí po svém příchodu pomáhal rozjíždět fotbalovou akademii Viktorie. „Snažím se uplatnit nabyté zkušenosti s výchovou mládeže v Olomouci, kde jsme dosáhli určitých úspěchů. Do fotbalové akademie Viktorie přenášíme i zkušenosti ze zahraničních stáží, abychom posunuli výchovu hráčů, což je pro nás priorita,“ říká Zdeněk Psotka.

V povědomí veřejnosti jsou Regionální fotbalové akademie, ale o akademii FC Viktorie Plzeň se toho příliš neví. Kdy a jak vlastně vznikla?
Fotbalová akademie při FC Viktoria Plzeň pro dorostenecké kategorie (U16 až U19) zahájila svoji činnost v létě 2016 jako pilotní projekt. Vznikla jako návazný projekt Regionální fotbalové akademie, která je určena pro kategorii starších žáků (U14 a U15).

Na jakém principu klubová akademie Viktorie funguje?
V podstatě na principu bývalých Tréninkových středisek mládeže (TSM), kterých bylo v republice dvanáct až šestnáct. Střediska měla úkoly týkající se obsazování trenérů, materiálních podmínek, hřišť, smluv se školami. V podobné duchu už rok funguje fotbalová akademie Viktorie Plzeň. Projekt zastřešuje Fotbalová asociace ČR a ministerstvo školství.

Počítá se stejně jako u Regionálních fotbalových akademií s rozšířením dorosteneckých akademií v dalších klubech?
My jsme už v loňském roce na půdě FAČR prezentovali dalším dvanácti vybraným klubům, jakým způsobem naše akademie funguje. V příštích letech by tak měly v republice vniknout další klubové akademie s tím, že se bude zároveň snižovat počet Sportovních center mládeže (SCM).

Proč by mělo dojít ke snížení počtu SCM?
My u nás stále řešíme kvalitně vychovaného hráče. V posledních letech se v České republice hodně rozšířila SCM, v jednu chvíli jich bylo dokonce 44. Jejich kvalita ale byla příliš rozmělněná a rozdílná. Byl to stav, který neumožňoval koncentrovat nejkvalitnější hráče do menšího počtu klubů tak, aby se vytvářelo větší konkurenční tréninkové prostředí.

Navazuje klubová akademie na principy RFA?
Ano, to byl i požadavek FAČR, aby tomu tak bylo v oblasti životosprávy, stravování hráčů, fyzioterapie, počtu tréninkových jednotek, spolupráce se školami a také určitého denního režimu a navíc ubytovacího řádu dojíždějících hráčů. Nastavení filosofie, tréninkové náplně, systému hry, jakým bychom se chtěli prezentovat, je ale čistě věcí klubu.

Můžete více přiblížit systém a model fotbalové akademie Viktorie?
Máme nastavený způsob přípravy – trénuje se každý den odpoledne a k tomu jsou ještě v týdnu tři dopolední tréninky. Vše se děje samozřejmě ve spolupráci se školami. Máme to nastavené tak, že třeba dopolední úterní tréninky máme skupinové podle postů – obránci, záložníci, útočníci.

Fotbalisté akademie studují na různých školách. Jak funguje spolupráce mezi akademií a školami?
Hráči naší klubové akademie studují v Plzni celkem na třinácti školách, z toho šest škol jsou našimi partnerskými, které jednou měsíčně navštěvujeme a vyměňujeme si informace s řediteli, výchovnými poradci a třídními učiteli hráčů. Máme ale dohody i s nepartnerskými školami, na kterých probíhá osobní kontrola nepravidelně. Ještě před přechodem našich i vybraných potencionálních hráčů do dorostu a zároveň před výběrem střední školy hovoříme s rodiči a snažíme se jim podat co nejvíce informací.

Jak složité je vzhledem k velkému počtu škol, na kterých hráči akademie studují, skloubit časy dopoledních tréninků?
Časy dopoledních tréninků rotujeme, aby kluci nechyběli stále při stejných hodinách. Spolupráce se školou probíhá tak, že dohlížíme na prospěch a docházku hráčů ve škole. Na základě souhlasu jak hráče, tak i jeho zákonného zástupce, jenž je součástí smlouvy o působení hráče v klubové akademii, máme přístup do systému Bakalář, kde jsou zapsané studijní výsledky a docházka jednotlivých hráčů. Podle toho se pak hráč zúčastní dopoledních tréninků nebo ne. Když to ve škole skřípe, tak na dopolední tréninky nechodí a věnuje se škole.

Neúčast na dopoledních trénincích ale zase může ovlivnit jeho sportovní výkonnost …
Chceme, aby efektivita tréninkového procesu byla co nejvyšší. Naší snahou a hlavně snahou samotných hráčů je, aby absolvovali co nejvíce tréninků. Hledali jsme optimální řešení s ohledem na sportovní přípravu i na studium a výsledkem je, že jeden dopolední trénink je povinný s tím, že dochází ke zmíněné rotaci časů. Co se týká druhého tréninku, účast hráče je závislá na jeho chování a prospěchu ve škole. Třetí dopolední trénink je buď ještě před začátkem vyučování ráno v sedm hodin, nebo tehdy, když mají kluci díru v rozvrhu, to znamená jednu až dvě volné hodiny.

Kde jsou v akademii ubytování mimoplzeňští hráči?
Ono to souvisí s výběrem hráčů. Pokud chceme vyšší kvalitu, aby akademie produkovala co nejlepší hráče s tím, aby se uplatnili v A mužstvu, přičemž ve Viktorii je tato laťka hodně vysoko, musíme výběr dělat co možná nejširší a kvalitnější. Proto se postupně rozšiřuje počet dojíždějících hráčů a nároky na ubytování jsou tak každým rokem vyšší. K dispozici máme dvě ubytovací kapacity – přímo v Doosan Areně v nově postavené věži s kapacitou třiadvacet lůžek, starší hráči akademie jsou pak ve spolupráci se Středním odborným učilištěm elektrotechnickým ubytování na internátech ve Skvrňanech.

Jakým způsobem je zajištěno stravování hráčů?
Pro ubytované hráče je zajištěn kompletní servis od snídaně až po druhou večeři s výjimkou oběda, na který chodí každý ve své škole. K večeřím ubytovaných hráčů využíváme vlastní stravovací zařízení Klubovka ve věži Doosan Areny.

Jak řešíte náplň stravování neubytovaných hráčů kteří, se stravují doma?
Tohle byl jeden z požadavků FAČR, aby se i v této oblasti pokračovalo v klubové akademii v režimu nastaveném Regionálním fotbalovou akademií, kde se spolupracuje s výživovým poradcem, panem doktorem Suchánkem. Hráči mají přednášky na téma výživy a stravování, každých čtvrt roku jsou testováni na složení těla a podle toho se sestavují jídelníčky.

Jaká je praxe?
Máme nastavené určitá pravidla, ale nedělám si iluze o tom, že by to všichni hráči dodržovali. Jsou samozřejmě poctiví fotbalisté, kteří to vezmou za své, dodržují nastavené zásady stravování a jsou i v této oblasti zvídaví. Jsou ale i takoví, kteří se nám projdou po městě a koupí si něco, na co mají chuť (usměje se).

Co považujete po roční existenci klubové akademie za největší posun?
Především to, že můžeme více trénovat než předtím. Ono to všechno spolu souvisí – tím, že hráči mají vyřešené správné stravování a díky většímu zapojení fyzioterapeutů a kondičních trenérů, kteří dohlížejí na správné pohybové návyky, můžeme dnes více trénovat, aniž by hráči byli přetíženi.

Nebylo by dobré podobná pravidla nastavovat už v raném fotbalovém věku, aby do akademií přicházeli fotbalisté, kteří by již toto všechno měli, jak se říká, v krvi?
Samozřejmě. A ono se to už i děje. Ve spolupráci s FAČR nastavujeme celý komplex pravidel, týkající se náborů, výběru, osvěty hráčů, získávání návyků zdravé pohybové kultury, už od přípravek. Dbá se na to, aby v klubu byl i šéftrenér přípravek, který by měl nad vším dohled, aby už i malí fotbalisté měli správné informace o zdravé pohybové nauce – o tom, jak se správně protahovat, kompenzovat, posilovat. Tohle už ve Viktorii od letoška funguje od přípravek U10.

Vraťme se k fotbalové akademii Viktorie Plzeň. Jak jsou jednotlivá družstva od U16 po U19 personálně zabezpečena?
U dorosteneckých týmů jsou tři profesionální trenéři, k dispozici je pak i profesionální trenér brankářů, fyzioterapeut a kondiční trenér. Na školách spolupracujeme s výchovnými poradci, na ubytované hráče dohlíží tři vychovatelé. Trenéři jsou k dispozici od rána do večera, nevěnují se jen samotné tréninkové činnosti, ale kontrolují studium hráčů, komunikují s učiteli, rodiči a když je třeba, i s reprezentačními trenéry. Ukládají rovněž informace do systému FAČRCoach manager, které slouží k využití jednotlivým reprezentačním trenérům.

Trenér Pavel Vrba.
Vrba: Máme náskok, ale všechno není ideální

Jaký má akademie po své roční existenci ohlas mezi hráči a jejich rodiči?
Talentovaným hráčům se snažíme nabídnout servis tak, aby k nám přicházeli. Naše zkušenosti jsou zatím takové, že když si hráče vytipujeme, vezmeme je k nám a ukážeme jim prostředí, tak máme pozitivní ohlasy. Hráčům i jejich rodičům se to nejvíce líbí právě kvůli spolupráci trénink – škola. Velká přidaná hodnota je nově vybudované ubytovací zařízení ve věži Doosan Areny. Doufám, že se klubu podaří vybudovat ještě více tréninkových ploch, abychom mohli více trénovat na přírodním trávníku.

Snažíte se to nějak řešit?
Naši žáci mohli v létě využívat nového hřiště Slovanu ve Skvrňanech, což byla pro nás obrovská pomoc. V jednání je i vybudování další hrací plochy v blízkosti stadionu Josefa Žaloudka při 33. ZŠ ve Skvrňanech. V Plzni jsem něco málo přes rok, ale vnímám velkou snahu kraje a města investovat do sportu – zejména ve prospěch mládeže.

Když slyším, co všechno mají hráči k dispozici, nehrozí, že mohou být trochu rozmazlení?
Pro nás je samozřejmě prioritní trénink, který chceme mít co nejkvalitnější, nejintenzivnější, a s tím pochopitelně souvisí servis, který nabízíme – protože je zapotřebí správně odpočívat, regenerovat, stravovat se, aby tělo bylo na zátěž po fyzické i psychické stránce připraveno. My ale v žádném případě nechceme pro hráče vytvářet jakousi komfortní zónu. Já jsem přesvědčený, že ji ani nemají, protože na rozdíl od svých vrstevníků jsou od rána do večera v zápřahu, volného času moc nemají. Je to ale jejich volba – chceš dělat fotbal na co nejlepší úrovni, tak tomu musíš mnohé obětovat. Oni to vnímají, vědí, že třeba Pavel Nedvěd obětoval fotbalu sám tisíce hodin navíc. Třeba kluci, co jsou v akademii ubytovaní, si jdou ještě navečer zahrát na malé hřiště před tribunou ve Štruncových sadech. Někteří z nich využívají i kurzy jazyků, angličtiny a němčiny, které jim jednou týdně ve spolupráci s jazykovou školou nabízíme.

Které subjekty se kromě klubu podílejí na chodu akademie?
Samozřejmě FAČR, kde jsou prostředky cíleny především na trenéry. Dalšími subjekty, které akademii podporují, jsou Plzeňský kraj a město Plzeň.

Po prvním roce existence lze asi stěží pozorovat výrazné výsledky. Máte ale přece jen už nějaké pozitivní signály, že jdete správnou cestou?
Nějaké malé impulzy jsme už zaznamenali. Když jsem do Plzně přišel, tak se dorost Viktorie U19 v lize zachraňoval, v minulé sezoně skončil na třetím místě. Mladší dorostenci vyhráli česko-slovenský pohár, kategorie U17 vyhrála i prestižní Haraštův memoriál, kterého se účastní tři nejlepší české a moravské týmy plus reprezentace. Dalším efektem je i větší poptávka po hráčích Viktorie v dorosteneckých reprezentacích, kde jsme zaznamenali velký nárůst. Letos bylo šest hráčů z naší juniorky na testech v druholigových klubech, všichni tam zůstali a v úvodních kolech nastupovali. To bylo pro mne překvapení, protože jsem si myslel, že takovou kvalitu ještě nemají. Oni ale v klubech zůstali a bojují v nich o místa.

Z jakých lokalit kromě Plzně a Plzeňského kraje se rekrutují hráči akademie?
Nejvíce je zastoupena Plzeň, ke čtyřiceti procentům, velkou část tvoří i hráči z dalších okresů Plzeňského kraje. Máme však v akademii i fotbalisty z Karlových Varů, Sokolova, Písku, Strakonic, Kladna, Berouna, Příbrami a teď v nejmladším ročníku dokonce i kluky z Mostu.

Využíváte v rolích trenérů i bývalé ligové hráče, kteří mají kromě přirozeného respektu především obrovské zkušenosti a mladým fotbalistům mají co říct?
Ano, to je hodně důležité. Oni totiž dokážou spoustu věcí nejen předvést, ale i vysvětlit – jak se postavit, jak si krýt míč a další věci. Na druhou stranu bych od bývalých hráčů očekával při přechodu do trenérské činnosti i větší skloubení se vzděláváním. On je pak ten proces přechodu pro ně jednodušší a snazší.

Můžete uvést konkrétní příklady?
I když je to mnohdy složité, snažíme se zapojovat do tréninku přípravek hráče A mužstva, ke každému ročníku jsou určeni z jejich řad konkrétní patroni. Hodně mezi malé fotbalisty chodí například Honza Kovařík nebo Roman Hubník. Když se vrátím k dopoledním skupinovým tréninkům v naší akademii, útočníky má na starost Pavel Fořt, záložníky Ondřej Šiml. Zapojujeme i Tomáše Hájovského, který ještě hraje v Domažlicích – v akademii dostal na starosti obránce.