První zápas na domácí půdě naznačil, že v defenzivě by měl český šampion zabrat – výhra 4:3 před odvetou nezaručuje v Sarajevu zrovna klidný večer.

„Lehké to nebude, soupeř ukázal v Plzni svoji sílu," varuje stoper Západočechů.

Jaké ponaučení si musíte vzít z prvního zápasu?
V první řadě nesmíme dát soupeři sebemenší prostor. Když jsme trochu více otevřeli obranu a nepřistupovali rychle k hráčům Željezničaru, protože jsme mysleli více na útočení než na bránění, oni toho okamžitě dokázali využít. Navíc byli téměř stoprocentní v proměňování brankových příležitostí.

Jsou pro vás tyto tři góly dostatečným varováním?
V každém případě. Pokud by se to opakovalo, mohlo by se nám to v odvetě vymstít. K tomu, abychom postoupili, potřebujeme minimálně remizovat, takže si nemůžeme za stavu 0:0 dovolit otevřené hřiště a zběsile útočit.

Zažil jste už někdy ve své kariéře takhle bláznivý zápas, ve kterém soupeř ze čtyř střel na branku třikrát skóroval?
Takovou produktivitu jsem u žádného ze soupeřů nikdy nezažil. Musíme se z toho poučit, protože jsme se přesvědčili, že ve fotbale je možné všechno. A že i z jediné střely může padnout gól.

Může vám pomoci, že jste mezitím porazili v lize Bohemians 5:0 a dostali se do pohody?
Je dobře, že jsme první ligový zápas sezony takhle zvládli. Potvrdili jsme si, že v útočné fázi jsme schopni se prosazovat. I za stavu 3:0 jsme trpělivě kombinovali a čekali, až soupeř otevře obranu, a přidali další dva góly. I z toho se do zápasu v Sarajevu můžeme poučit.

V Sarajevu vás čeká bouřlivé prostředí. Těšíte se, nebo si myslíte, že to může být velká výhoda pro domácí mužstvo?
Já se na to těším. Vždycky je lepší hrát před bouřlivým publikem než před prázdným stadionem, jako se nám to stalo na jaře v Evropské lize v Istanbulu. Těšili jsme se, že to zažijeme už v Turecku, ale přichází to až nyní v předkole Ligy mistrů v Bosně. Pravda je, že pro domácí mužstvo to může být vzpruha.

Čeká vás těžké střetnutí, které rozhodne o vašem (ne)přežití v Evropě. Můžou být stěžejní zkušenosti, které Viktoria nasbírala za poslední tři roky?
Tohle nám musí pomoci. Už jsme odehráli několik takových těžkých zápasů a byly i takové, ve kterých pro nás nebyl výsledek z prvního zápasu příznivý, a nakonec jsme odvetný souboj zvládli. Náš cíl před utkáním v Sarajevu je jasný, postoupit do základní skupiny některého z evropských pohárů. To pro nás znamená zvládnout první dvě předkola. Narazili jsme na soupeře, který není jednoduchý, což jsme poznali už v prvním zápase. Máme ale takové kvality, že bychom odvetu měli zvládnout. Věříme si, že postoupíme.