„Do jara jsme šli s tím, že jediným cílem je záchrana. Zvládli jsme to, čtrnácté místo je nakonec dobré. Hlavně jaro bylo z naší strany hodně povedené," uvedl Vladimír Darida na webu svého agenta Ondřeje Chovance.

„Na podzim jsme doplatili na Evropskou ligu. Na jaře jsme se mohli koncentrovat jen na ligu a bylo to znát. Udělali jsme dobré výsledky, máme na co navázat," míní bývalý hráč Viktorie Plzeň.

Freiburg podlehl v posledním utkání v sobotu Hannoveru 2:3 a český reprezentant nahrával na oba góly.

„Prohra mě mrzí, chtěli jsme na závěr uhrát lepší výsledek a udělat za sezonou vydařenou tečku," říká.
Hned po utkání se zúčasnil rozlučky se sezonou.

„Letěli jsme z Hannoveru do Freiburgu a pak nás autobus odvezl do jedné restaurace, kde jsme měli společnou večeři s vedením. Dali jsme si výborné víno z vinic prezidenta klubu, dobré jídlo. Každý tam mohl zůstat, jak dlouho chtěl, ale my s Pavlem Krmašem jeli v neděli do Čech, tak jsme to o půlnoci zabalili," vypráví.

I když sezonu hodnotí odchovanec Viktorie Plzeň jako vydařenou, začátek ve Freiburgu neměl vůbec jednoduchý. „Hned na začátku jsem se zranil, přišel jsem o hodně zápasů. Hráli jsme Evropskou ligu a v bundeslize jsme nedělali tolik bodů, kolik bylo třeba. Na jaře jsme se ale zvedli, odehrál jsme všechno, co jsem mohl. Těší mě, že jsem si vybojoval místo v sestavě a snad jsem i týmu pomohl. To byl můj cíl," svěřuje se.

Z trojice českých hráčů zbudou ve Freiburgu už jen dva. „Pavel Krmaš prodloužil smlouvu o rok, ale Venca Pilař končí. Klub neuplatnil opci na jeho hostování a on se vrací do Wolfsburgu," říká.

Daridu čeká ještě reprezentační utkání a pak hurá na dovolenou. „Po dohodě s trenérem Vrbou mám teď tři dny volno a od středy asi začnu trénovat s Plzní. Pak bude nároďák, měl bych hrát ten první zápas. Hned po utkání letíme s přítelkyní na pět dní do New Yorku, další dva týdny budeme v Plzni," líčí první část dovolené.

A ta druhá?

„V polovině června letíme do Turecka. Tam si jen lehnu na pláž a nebudu dělat vůbec nic," těší se po náročné sezoně na zasloužený odpočinek.

„Možná ale už před dovolenou v Turecku začnu trochu běhat, ještě uvidím. Všichni jsme totiž dostali obálku od kondičního trenéra, kde máme nějaké úkoly na dovolenou, aby nikdo nezahálel," usmívá se Vladimír Darida.