První pokus před dvěma lety svěřencům trenéra Pavla Vrby vyšel a fanoušci západočeského klubu tleskali svému mužstvu v boji proti evropským velkoklubům FC Barcelona či AC Milán.

Do bojů o účast ve skupině nejprestižnější evropské klubové soutěže vstoupí Plzeňané prvním zápasem druhého předkola 16. nebo 17. července.

Výhodu Viktorie bude na rozdíl od roku 2011 skutečnost, že půjde do bojů 2. a 3. předkola jako nasazený tým.

„V tomto ohledu je to pro nás snazší situace než před dvěma lety. Díky vyššímu koeficientu budeme nasazeni a nenarazíme na tak silná mužstva, jakým byl tehdy například Trondheim," uvedl trenér Viktorie Pavel Vrba.

O tom, kdo se postaví fotbalistů ze západu Čech do cesty, rozhodne v pondělí 24. června los 2. předkola.

Soupeřem Viktorie bude jedno ze sedmnácti nenasazených mužstev. Plzeň se tak může potkat například s mistrem Bosny a Hercegoviny Železničarem Sarajevo, bulharským šampionem Ludogorec Razgrad či maďarským mistrem Györ. V osudí druhého předkola jsou ale i papírově slabší soupeři, například Streymur (Faerské ostrovy), maltská Birkirkara či lucemburský mistr Fola Esch.

Pokud Viktoria zvládne druhé předkolo, i do třetího půjde jako nasazený tým. Potkat se může se Slovanem Bratislava, gruzínským Dinamem Tbilisi, izraelským Maccabi Tel Aviv či HJK Helsinky.

Pokud zdolá soupeře ve třetím předkole, do čtvrtého půjde už jako nenasazený tým.V to případě může narazit na švýcarského šampiona z Basileje, na skotský celek Celtic Glasgow nebo na starého známého, běloruského mistra BATE Borisov.

„Jsme rádi, že můžeme už jen bojovat o účast v Lize mistrů. Pokud by se nám podařilo znovu se dostat do základní skupiny, bylo by to něco úžasného," říká trenér Viktorie Pavel Vrba.

Možní soupeři

2. předkolo: Železničar Sarajevo (Bosna a Hercegovina), Fola Esch (Lucembursko), Sutjeska Nikšič (Č. Hora), Tre Pene (San Marino), Cliftonville (Severní Irsko), Vardar Skopje (Makedonie), Daugava Riga (Lotyšsko), Sreeymur (Faerské ostrovy), Kalju (Estonsko), Györ (Maďarsko), Hafnarfjördur (Island), The New Saints (Wales), Birkirkara (Malta), Karaganda (Kazachstán), Sligo Rovers (Irsko), Skëndërbeu Korcë (Albánie), Ludogorec Razgrad (Bulharsko).

3. předkolo: Šeriff Tirsapol (Moldavsko), Maribor (Slovinsko), Slovan Bratislava, Elfsborg (Švédsko), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Molde (Norsko), HJK Helsinky, Ekranas (Litva), Neftči Baku (Ázerbájdžán), Dinamo Tbilisi (Gruzie).

4. předkolo: FC Basilej, BATE Borisov (Bělorusko), Steaua Bukurešť, APOEL Nikósia.