SK Klatovy 1898
Pozice v divizi A po podzimu: 8. místo (23 bodů)
Zápasová bilance: 5 výher,
2 výhry na PK, 4 prohry na PK, 4 porážky
Skóre: 16:12
Nejlepší střelec: Karel Krejčí ml. – 8 gólů
Událost: Klatovy inkasovaly
na podzim nejméně branek  

Výkony mužstva se výrazně zvedly po příchodu zkušeného lodivoda Karla Krejčího, který na lavičce nahradil na lavičce Jiřího Jakše. Pokračovat u klatovského kormidla ale bude nový kouč Milan Dejmek, který naposledy trénoval v krajském přeboru Vejprnice.

O zhodnocení první části sezony jsme požádali manažera klatovského áčka Milana Koželuha.

Jako nováček divize jste
po podzimu osmí. Jste s tímto umístěním spokojení?
Nevěděli jsme, co máme od divize čekat, a tým jsme proto před sezonou posílili o několik hráčů, kteří měli nějaké divizní zkušenosti. V úvodu se nám ani tak nevedlo a teprve po příchodu trenéra Karla Krejčího se mužstvo výrazně zvedlo. A to se odrazilo i v posunu v tabulce. S osmým místem jsme spokojeni.

Kdy podle vás nastal zlomový okamžik, který nastartoval obrat k lepšímu?
Zlom přišel po pátém kole, kdy jsme doma prohráli
s Doubravkou. Následně došlo k výměně trenérů. Skončil Jiří Jakš a jeho místo zaujal Karel Krejčí. Je však třeba podotknout, že jsme v úvodu měli těžký los a narazili jsme na mužstva, která už nějakou dobu v divizi působí. Projevila se ale i nezkušenost týmu, nováčkovská daň. A ani herní projev nebyl na začátku takový, jaký jsme si představovali.

Proto jste se rozhodli jen po pěti odehraných zápasech ke změně na trenérském postu?
Původně měl Karel Krejčí přijít jen na výpomoc. To ale Jiří Jakš neakceptoval a odstoupil. Karla Krejčího jsme proto přemluvili, aby zůstal až do konce podzimu. Pod jeho vedením se hra týmu výrazně zlepšila. Předtím jsme nebyli zklamaní ani tak z nedostatku bodů, ale především ze špatného herního projevu a nekázně hráčů. Dostávali jsme také příliš červených karet.

Co se pod taktovkou trenéra Karla Krejčího zlepšilo nejvíc?
Za těch deset kol, co tým Karel Krejčí vedl, jsme dostali pouze jeden gól ze hry a zbylé tři branky jsme inkasovali z pokutových kopů, což je podle mě unikátní bilance na nováčka soutěže. Zároveň se zlepšila disciplína týmu a vůbec hra dostala mnohem větší řád.

Defenzívu jste měli sice výbornou, na podzim jste inkasovali nejméně gólů, ale pokulhávali jste v útočné fázi. Co s tím?
O tom, že nás v ofenzivě tlačí bota, víme. Gólově se prosazoval pouze Karel Krejčí ml. (syn reprezentačního asistenta – pozn. autora), nikdo další ho v ofenzivní fázi nepodpořil. 
V zimní pauze je proto naším cílem útok posílit a vůbec 
na této činnosti zapracovat.

Jak jste byl spokojený s výkonem hráčů, kteří přišli do Klatov před sezonou?
S výběrem posil jsme měli šťastnou ruku. Skvěle se prezentovali brankář Rojík
a obránce Žáček, který se
po příchodu trenéra Krejčího přesunul z pravé strany obrany na stopera, kde se mu dařilo ještě více. Dobré výkony předváděl i Tomáš Jůda
a v útoku už zmíněný Krejčí, který byl s osmi góly našim nejlepším střelcem.

Dojde přes zimu ještě k dalším změnám v klatovském kádru?
Defenzíva nám fungovala výborně, takže do té zasahovat nebudeme. Ale jak už jsem naznačil, chtěli bychom získat jednoho dva hráče do ofenzívy. Základem naší hry bude sice nadále pevná obrana,ale přece jen bychom měli dávat více gólů, aby si na své přišli i naši fanoušci.

Trenérský post nyní nově zaujal Milan Dejmek. Proč jste se rozhodli zrovna pro něj?
Milan Dejmek je zkušený kouč, který má v divizi odtrénováno šest let. Předtím odvedl výbornou práci ve Vejprnicích, kde se mu dařilo s mladými hráči, a v Klatovech je rovněž mladý tým. Naše volba byla proto jednoznačná a rozhodně by mělo jít o dlouhodobou spolupráci. Zároveň bych ale chtěl ještě poděkovat trenérovi Krejčímu. Pro klatovský tým toho udělal hodně.

Jak bude vypadat zimní příprava týmu?
Začínáme 15. ledna a do konce měsíce budeme trénovat čtyřikrát týdně. Naplánované máme i soustřední v Nové Vsi u Přimdy a k tomu šest přípravných zápasů. Našimi soupeři budou například Osek, který je vedoucím týmem jihočeského krajského přeboru, Rozvadov nebo Horní Bříza. V jednání máme i přípravný zápas s jedním německým mužstvem. Generálkou na druhou část sezony pro nás bude střetnutí proti Horažďovicím.

Dominik Rejthar