Jenže nejprestižnější evropské fotbalové klubové soutěže se člověk nikdy nenabaží. A zahrát si ji znovu touží i obránce úřadujícího českého šampiona a reprezentant David Limberský.

Ke splnění snu chybí jemu i spoluhráčům udělat po výhře 3:1 doma poslední krok. Musí zvládnout středeční odvetu ve Slovinsku proti domácímu mistru NK Maribor.

Co vám vzhledem ke kvalitám protivníka ukázalo první utkání s Mariborem?
Před prvním utkáním jsme měli hru soupeře dobře rozebranou z videa, ale živý kontakt se soupeřem na hřišti je zase něco úplně jiného. Maribor je silný v kombinační hře a v zápase to potvrdil, měl i větší držení balonu. Sice se k velkým šancí nedostal, ale byl nebezpečný.

Co můžete od soupeře očekávat v odvetě?
Maribor nemá co ztratit. Určitě se požene dopředu a my musíme dobře bránit, chodit do nebezpečných brejků a některý z nich proměnit.

Dodává vám sílu vaše úspěšná bilance na hřištích soupeřů, kdy se vám daří v české lize i evropských pohárech?
Statistiky jsou jedna věc, teď nás čeká devadesát minut v Mariboru, a když je zvládneme, jsme v Lize mistrů. Hraje se o hodně a v tom případě může také pracovat hlava. Věřím tomu, že jsme natolik zkušení, abychom to ve svých hlavách zvládli. Když se nám to podaří, mohlo by to dopadnout dobře.

Maribor v Plzni nastoupil bez některých opor, které ale už 
v odvetě mohou nastoupit. Bylo tohle součástí přípravy na odvetu?
Samozřejmě. Trenéři nás upozornili na to, že do sestavy se vrací brazilský stoper Arghus, který je velice konstruktivní, vysoký záložník Filipovič, který je velice nebezpečný při standardních situacích. Myslím si, že soupeř bude ještě silnější než v Plzni, navíc ho bude podporovat bouřlivé publikum. Čeká nás nebezpečný protivník, ale my máme postup ve svých rukou.

Říkáte, že důležité bude, jak situaci zvládnete v hlavách. Mohou vám v tom pomoci zkušenosti, které jste dosud v těžkých zápasech evropských pohárů nasbírali?
Je pravda, že těžkých zápasů, ve kterých jsme byli na hraně, jsme zažili už dost a utkání s Mariborem je dalším v pořadí zápasů s velkým významem. Věřím, že náš tým je natolik zkušený, abychom to po psychické stránce zvládli. Každý z nás ale musíme bojovat na sto procent, abychom měli čisté svědomí.

O zápas v Mariboru je mezi plzeňskými fanoušky obrovský zájem, ale kapacita lístků byla omezena a zdaleka na všechny se nedostalo. Stalo se to i vám mezi vašimi kamarády a známými?
I já jsem měl velké požadavky od svých kamarádů a bohužel jsem nemohl všem vyhovět. Náš sektor je vyprodaný, ale určitě by přijelo dalších několik tisíc fanoušků. Je to škoda, Maribor není zase tak daleko. Ale kapacita stadionu je omezená.