A nejvíce ho těší výborný vstup Viktorie do ligové soutěže – Západočeši vedou tabulku první ligy po sedmi kolech bez ztráty bodu.

Čekal jste, že neztratíte ani bod?
Doufal jsem v to, my chceme každý zápas vyhrát. Ale máte pravdu, jednadvacet bodů po sedmi kolech je opravdu hodně. Díky tomu máme šestibodový náskok na druhou Slavii a byla by škoda to teď prohospodařit.

Hrajete stabilně za Viktorii v domácí soutěži i v Evropské lize, nastupujete i v reprezentaci. Jak tak velkou zátěž snášíte?
Pořád to beru tak, že se sezona teprve rozjíždí, takže velkou únavu zatím nepociťuji. Možná je to i díky tomu, že se nám v Plzni daří. Když jsou dobré výsledky, únava odchází dříve. Kdyby na nás ležela deka ze špatných výsledků, únava by odcházela z těla mnohem hůře.

Fotbalisté Viktorie Plzeň a sládek pivovaru Gambrinus pomáhali ve Fakultní nemocnici Plzeň
Gambrinus a hráči Viktorie pomáhali v nemocnici

Dá se říci, že prožíváte nejlepší fotbalové období své kariéry?
Dá se to tak říct. Hraji stabilně za Viktorii, což při velké konkurenci na můj post není snadné. Stabilně dostávám pozvánky do reprezentace, zahrál jsem si v základní sestavě proti mistrům světa z Německa. Asi mohu říci, že začátek sezony se mně povedl.

Dokázali jste postoupit do Evropské ligy, na druhou stranu jste ani v jednom ze tří zápasů neporazili FC Sport Bukurešť. Který ze tří duelů s rumunským soupeřem vás mrzí nejvíce?
Nejvíce mě mrzí domácí odveta třetího předkola Ligy mistrů, protože ještě v 70. minutě jsme drželi postupový výsledek 1:1, ale pak jsme dostali během dvaceti minut tři góly, což je hodně. Když proti takovým soupeřům uděláte chybu, tak vás potrestají. V lize měl Zlín proti nám dvě velké šance ale potrestat nás nedokázal. Bukurešť ano.

Česká reprezentace ztratila šanci probojovat se na mistrovství světa. Jak velké zklamání to bylo?
Veliké. Byla velká škoda, že se nám nepovedlo remizovat doma s Německem. To by nám určitě zvedlo náladu i sebevědomí, nepodařilo se to však a ovlivnilo to i zápas v Irsku, který se nám po všech stránkách nevydařil.

V neděli 8. října vás čeká s reprezentací ještě kvalifikační zápas se San Marinem doma v Plzni. Jak se pro takové utkání hledá motivace?
Úplně bez motivace to není, ve hře je ještě koeficient národů. Ale ani kdyby nebylo ve hře už vůbec nic, musíme se zvednout a ukázat, že fotbal hrát umíme. Chtěl bych pozvat plzeňské fanoušky, kteří dokáží vytvořit v Doosan Areně skvělou atmosféru. My se jim odměníme pěkným fotbalem.

Zdeněk Psotka
Psotka: Servis ano, ale hráče nerozmazlujeme

Zmínil jste, že je těžké se v Plzni prosadit, což se ale vám daří. Cítíte, že jste jedním z lídrů mužstva?
Lídr? (usměje se). To ne, na to jsou v mužstvu starší hráči, David Limberský, Dan Kolář nebo Roman Hubník. Hlavně Limba s Koldou zažili v Plzni ty největší úspěchy, to jsou ti praví lídři, kteří to v těžkých chvílích dokáží vzít na hřišti na sebe. A když něco řeknou v kabině, tak to prostě platí.

Trenéra Vrbu jste zažil ve Viktorii až při jeho nynějším druhém angažmá. Jak se vám ním spolupracuje?
Zatím mě staví, takže se se mi s ním spolupracuje velmi dobře (směje se).

Vyžaduje po vás něco jiného než trenéři před ním, že jste tak fotbalově ožil?
Určitá změna je v postavení. Za trenérů Krejčího či Pivarníka jsem se měl pohybovat na lajně, držet šířku hřiště. Za trenéra Vrby mám trochu větší volnost, mohu si seběhnout na prostředek nebo se přesunout na druhou stranu hřiště. Nějaký velký rozdíl oproti dřívějšku v tom ale nevidím.

Nastupujete na obou krajích zálohy. Kde se cítíte lépe?
Na to je složité odpovědět. Někdy se mi hraje lépe vlevo, podruhé zase vpravo. Je to také dáno soupeřem, podle toho, kdo na vás hraje. Někdo brání lajnu hůře, druhý si zase více drží střed. Nemohu ale říci, že by se mi na jedné straně hrálo lépe než na druhé. Má to ale výhodu – trenér mě může využít na obou krajích.

Hráči FC Viktorie Plzeň Patrik Hrošovský a Jan Kopic vybrali vítězné obrázky výtvarné soutěže dětí, kterou pořádal fotbalový klub se svým generálním partnerem firmou Doosan Power.
Hrošovský s Kopicem si zahráli na porotce

V Plzni jste už dva a půl roku. Už se cítíte Plzeňákem?
Mohu říci, že ano.

Máte v Plzni či okolí nějaká oblíbená místa?
Rádi chodíme s přítelkyní na Bolevák. navštívili jsme i všechny hrady a zámky v okolí. Plzeň se mi líbí.

V sobotu vás čeká těžký zápas v Mladé Boleslavi, která má nyní formu. Co udělat pro to, aby vítězná šňůra Viktorie pokračovala?
Mladá Boleslav poslední dva zápasy v lize vyhrála, daří se jí, takže to nebude lehké. Co si pamatuji, tak jsem v Boleslavi nikdy neodehrál snadný zápas. Důležité bude se na sobotní zápas co nejlépe připravit.