Brankář Matúš Kozáčik a záložník Tomáš Hořava. Především díky nim se mohli fotbalisté Viktorie Plzeň v neděli večer v Praze radovat z těsného vítězství 1:0 nad Duklou.

Díky výhře na Julisce a zaváhání Mladé Boleslavi a Slavie se Západočeši vrátili do čela tabulky a ligu vedou s tříbodovým náskokem.

Tomáš Hořava vstřelil v 17. minutě jediný gól zápasu a Matúš Kozáčik svými zákroky několikrát podržel spoluhráče zejména poté, 
'co Plzeň v deseti bez vyloučeného Milana Petržely hájila hubený náskok.

„Bylo to těžké utkání, Dukla hraje kombinačně velice dobře. Tím, že jsme hráli hodinu od deseti, je vítězství ještě cennější. I pro Duklu ale bylo náročnější, když musela hrát do bloku," viděl utkání Tomáš Hořava.

Osmadvacetiletý záložník Viktorie se lize trefil po šesti týdnech 
a ještě k tomu hlavou, což u něj nebývá obvyklé. Rohový kop Milana Petržely k němu prodloužil rovněž hlavou stoper Roman Hubník.

„Mě si zrovna nikdo nehlídal. Je to jedna z našich variant rohových kopů, kdy hráč na přední tyči centr lízne. Já tam pak vyplul úplně sám a dostal se před brankáře," popsal standardní situaci brněnský rodák.

Průběh zápas i obraz hry zásadně ovlivnilo vyloučení Milana Petržely ve 30. minutě po druhé žluté kartě.

„Nebylo to nic příjemného, hrát hodinu o deseti je hodně," míní.

Dukla sice měla v držení míč, ale Viktoria mohla po dvou únicích Krmenčíka zápas rozhodnout.

„Škoda hlavně té první šance v závěru prvního poločasu, kdy mu balon krásně skákal, ale řešil to špatně. Kdybychom dali gól, mohl být pro nás zápas mnohem klidnější. Na druhou stranu. po taktické stránce jsme zápas zvládli velice dobře," říká otec dvou dětí.

Nebylo to v lize poprvé, co se Viktoria musela vyrovnat s dlouhotrvajícím oslabením. Před rokem doma proti Spartě byl ve 40. minutě vyloučen plzeňský stoper Václav Procházka.

„To bylo dokonce za bezbrankového stavu, ale zápas jsme rovněž zvládli a vyhráli ho. Takže jednu takovou zkušenost už jsme měli," připomíná střelec jediné branky zápasu na Julisce.

Oproti pohárovému zápasu s Opavou se do sestavy vrátil stoper Roman Hubník a na jistotě plzeňské defenzivy to bylo znát.

„Roman je důležitým článkem naší defenzivy, na druhou stranu i Lukáš Hejda s Honzou Baránkem hráli předtím velmi dobře. Myslím, že máme všechny tři kvalitní stopery," říká.

Tým podržel i brankář Matúš Kozáčik. „Matúš je jistota a vždy nás podrží. Jsme rádi, že máme takového brankáře," chválí slovenského reprezentanta.

Zbytečné vyloučení Petržely bylo pro tým komplikací. „Pro Milana je polehčující okolnost, že jsme to zvládli. Asi se udělá 'tytyty', ale nijak extrémně se to asi řešit nebude. Už jsme se domlouvali, že do kabiny nachystá občerstvení," usmívá se Tomáš Hořava.

Výrazný podíl na důležité výhře má i brankář Matúš Kozáčik, který považuje za klíčové, že vyloučení Petržely přišlo až po vedoucí brance Viktorie. „Zápas se pro nás po vyloučení Milana Petržely nevyvíjel ideálně, naštěstí jsme předtím dali gól," míní Kozáčik, který má radost z návratu Viktorie na první místo.

„To, že jsme se vrátili do čela tabulky, nás samozřejmě moc těší. Věděli jsme, že naši soupeři zaváhali, a chtěli jsme toho v utkání s Duklou využít. Je dobře, že se nám to podařilo," dodává brankář Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik.