Poprvé se letos do základní sestavy nevešel stoper Hájek, chyběl i brankář Kozáčik, který se po zranění představil v minulém ligovém kole v Jihlavě.

Úvod utkání příliš fotbalové krásy nenabídl. Domácí, vědomi si toho, že k postupu potřebují vstřelit minimálně dvě branky, drželi míč a snažili se tvořit hru. Larnaka byla nebezpečnější a ve 24. minutě si vypracovala první větší šanci, hlavičku Mojsova ale výborně vytěsnil mimo tyče brankář Hruška. Další skvělý zákrok si připsal o chvíli později proti Florianovi.

Plzeňané se do útoku dostávali jen sporadicky a ani brejkové situace jim nevycházely. V závěru poločasu navíc Larnaka rozehrávala z výhodné pozice volný přímý kop po faulu Bakoše, Tričkovski však trefil jen zeď. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu. Ačkoliv na hřišti vládla Larnaka, poločasový bezbrankový výsledek mnohem více nahrával Plzeňským.

Druhá půle začala přesně tak, jak probíhala ta první. Kypřané drželi Viktorii sevřenou u vlastního pokutového území a tlačili. Plzeň nikam nespěchala, hru často kouskovala a zdržovala. Důkazem tomu budiž dvě po sobě rychle jdoucí žluté karty Hrušky a Zemana za váhání s rozehrávkou.

Poprvé v zápase Viktoria zahrozila až po téměř hodině hry, kdy těsně vedle branky zamířil hlavou Čermák. Vzápětí se po Kolářově ztrátě řítil do šance Florian, Hruška ale jeho pokus opět zlikvidoval. V 80. minutě pak Plzeňanům zatrnulo, když po Hevelově dalekonosné střele zazvonila tyč. Svůj výtečný výkon korunoval gólman Hruška zásahem proti nájezdu nebezpečného Floriana.

V duelu nakonec žádná branka nepadla. Viktoria tak v Larnace ubránila bezgólovou remízu 0:0 a po vítězství v prvním zápase slaví postup do základní skupiny Evropské ligy.

Ohlasy po utkání

Trenér Pavel Vrba: „Nebyli jsme lepším týmem, Larnaka hrála velmi dobře, ale dokázali jsme v odvetě remizovat a postupujeme. Očekával jsem, ze budeme v útočné fázi mnohem aktivnější a vytvoříme si brejkové situace, což se nám vůbec nedařilo. V této chvíli ale převládá radost z postupu. Myslím, že v takových podmínkách jsme ještě nehráli, mužstvo se s tím těžko vyrovnávalo. Někteří hráči ani nemohli dojít do šatny, jak byli vyčerpaní. Chtěl bychtýmu poděkovat, že zápas nakonec zvládl.“

Brankář Aleš Hruška: „Pomohlo mi, že jsem v úvodu zápasu chytil dvě šance, to se hned cítíte dobře a chytí se vám lépe. Chtěli jsme se prezentovat lepším výkonem, ale vybojovali jsme postup a zaobírat se tím, jestli to bylo po takovém či onakém výkonem, teď nemá cenu. Ve druhé půli jsem chytal pod domácím kotlem a přiletěl na mě nějaká ten kamínek či zapalovač. S tím se ale tady počítá, bez toho by to bylo asi divné.

Play-off Evropské ligy, odveta:

AEK Larnaka – FC Viktoria Plzeň 0:0 (první zápas 1:3, postupuje Plzeň)

Poločas: 0:0. Rozhodčí: Dias (Port.). ŽK: Truyols – Bakoš, Hruška, Zeman, Petržela, Limberský.

Larnaka: Juan Pablo – Truyols (75. Mytidis), Murillo, Mojsov, Catala – Acorán, Joan Tomàs (66. Hevel), Jorge, Tete – Florian, Tričkovski (83. Roushias). Trenér: Idiakez.

Viktoria: Hruška – Řezník, Hubník, Hejda, Limberský – Hrošovský, Čermák – Kopic (57. Petržela), Kolář (78. Živulič), Zeman – Bakoš (70. Řezníček). Trenér: Vrba.