Onkologické centrum FN Plzeň patří mezi největší a nejmodernější v zemi a pacientům nabízí špičkovou péči. Při dlouhodobém pobytu, který léčba často vyžaduje, však neosobní prostředí nemocnice příliš pohody nepřidá. Pivovar Gambrinus tak přišel s nápadem, jak pacientům pomoci. Společně s fotbalisty FC Viktoria Plzeň spojili síly a vlastníma rukama zrekonstruovali návštěvní místnost tak, aby se v ní pacienti cítili lépe.

„Cílem všech zaměstnanců naší kliniky je v první řadě zdraví pacienta a jak všichni víme, uzdravování je možné jen v případě, že léčíme tělo a nezapomínáme na duši,“ zhodnotil přednosta kliniky Jindřich Fínek a dodává: „Jsme rádi, že sídlíme v moderním areálu, který nám umožňuje pacientům věnovat komplexní péči na nejvyšší úrovni. Rekonstrukce návštěvní místnosti jim umožní se setkávat s jejich blízkými v příjemném prostředí a na chvíli se alespoň pocitově vzdálit léčbě.“

Zdeněk Psotka
Psotka: Servis ano, ale hráče nerozmazlujeme

Šroubováky a vrtačky vzali do rukou sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek a hráči Viktorie Roman Hubník, Matúš Kozáčik a Marek Bakoš a při práci strávili v návštěvní strávili celé odpoledne. „Z naší strany to je to nejmenší, jak můžeme pomoci. Hlavní je, aby se zde pacienti cítili dobře a přišli zde na jiné myšlenky,“ řekl při slavnostním otevření zrekonstruovaného objektu kapitán Viktorie Roman Hubník.

„Aktuálně se nám jako týmu daří. V takových chvílích si ale musíte vždy uvědomovat, že to tak nemusí vždy být. Proto si nesmírně vážíme všech, kteří nás podporují za jakékoli situace a my se jim snažíme dělat radost nejen výkony na hřišti, ale pomáhat i mimo něj. Pacienti onkologického centra jsou velcí bojovníci a zaslouží si, aby se i v době léčby mohli cítit alespoň trochu domácky a pohodlně,“ říká útočník Viktorea Plzeň Marek Bakoš.

„S kluky z Viktorky i jeho fanoušky spolupracujeme na dobrých věcech na mnoha úrovních. Jsem rád, že kluci naši výzvu pomoci pro onkologicky nemocné přijali a my mohli společně, jako Plzeňáci, pomoci uskutečnit tuto dobrou myšlenku,“ hodnotí spolupráci sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek a doplňuje: „Gambrinus má v Plzni téměř 150 let dlouhou historii a bez Plzeňáků by nemohl existovat. Za tu dobu nás plzeňští nejednou podpořili a my jsme rádi, že máme příležitost jim to vracet na místech, kde vidíme, že to má smysl.“

Hráči FC Viktorie Plzeň Patrik Hrošovský a Jan Kopic vybrali vítězné obrázky výtvarné soutěže dětí, kterou pořádal fotbalový klub se svým generálním partnerem firmou Doosan Power.
Hrošovský s Kopicem si zahráli na porotce

Čtvrtečního slavnostního otevření zrekonstruované návštěvní místnosti byli přítomni byli zástupci FN Plzeň v čele s ředitelem Václavem Šimánkem, za Viktorii Plzeň pak kromě hráčů obchodní a marketinkový manažer Jaromír Hamouz.

Prostor místnosti byl dle návrhu architekta Víta Spálenského upraven tak, aby sloužil pacientům i jejich blízkým, a přitom nepůsobil sterilně a neosobně, jak je tomu v nemocničních prostorách zvykem.

„Poděkování náleží všem, kteří se na realizaci této skvělé myšlenky podíleli a zvlášť pivovaru Gambrinus za nápad i vložené finance, bez nichž by to nešlo,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.