Rodilý Pražák odehrál celou svoji kariéru vrcholového fotbalisty v Dukle Praha. Chalupu má ovšem v Kožlanech na severním Plzeňsku. Tam pravidelně tráví víkendy a za tamější Olympii i nastupoval.

V nejvyšší československé soutěži působil v l. 1977 až 1989 v Dukle Praha (tři tituly, 235 utkání, 31 branek), poté si zahrál i v Německu druhou bundesligu za Darmstadt 98. V reprezentačním dresu si připsal deset utkání, dvě z nich na světovém šampionátu 1982 ve Španělsku. „Vzpomínky na turnaj mám smíšené. Na jednu stranu nás provázela euforie z postupu. Ale naše výkony nebyly dobré," přiznal.

Tehdejší Československo podlehlo Anglii 0:2 a uhrálo plichty 1:1 s Francií a Kuvajtem. V remízových kláních Kříž nastoupil.

Lepší zážitky má na cestu Dukly pohárovou Evropou v sezoně 1985/86. „Přes Limassol, Stockholm a Benfiku jsme se dostali do semifinále Poháru vítězů pohárů. Tam nás vyřadil pozdější vítěz této trofeje Dynamo Kyjev," zavzpomínal.

Dukle stále samozřejmě fandí, nezapomíná ale ani na Plzeň. „Do základní skupiny Ligy mistrů si trenér Vrba přál Bayern, tak ho má. Je to těžká skupina. Nejspíš se na nějaký zápas pojedu podívat," dodal ke čtvrtečnímu losu.

Ještě před návštěvou milionářské soutěže bude jistě k vidění na některém z duelů kožlanské Olympie.

„Severoplzeňskou soutěž sleduji. Kožlany mají docela dobré mužstvo a myslím, že by kluci měli i na lepší výsledky," pravil. „Tři roky jsem za Olympii rovněž hrál, je to ale už deset let, co jsem ze zdravotních důvodů skončil. Mám špatnou kyčel, je to už jen na kolo a plavání," přiznal Tomáš Kříž.

Městský přebor – dnes: 17.00 hod. VS Plzeň – Prazdroj, Litice – Bukovec, Dýšina – Malesice, Košutka – Chotíkov B. Zítra: 14.00 hod. Letná – Union Plzeň, 17.00 hod. Zruč B – Slovan Spoje, Smíchov – Bolevec B.
OP Plzeň-jih – dnes: 17.00 hod. Letiny – Kasejovice, Klášter – Chlumčany B, Lužany – Chotěšov, Žinkovy – Hradec, Merklín – Předenice. Zítra: 17.00 h. Nepomuk B – Dvorec, Soběkury – Bílovice.

OP Plzeň-sever – dnes: 17.00 hod. Třemošná – Plasy, Nýřany B – Kozolupy, Líně – D. Bělá, Manětín – Nečtiny, Mladotice – Bezvěrov, Blatnice – Kožlany. Zítra: 16.00 hod. Vejprnice B – Ledce.