K mužstvu Viktorie Plzeň přišel trenér Karel Krejčí po čtvrtém podzimním kole Synot ligy. V té době ztráceli Západočeši na svého rivala, pražskou Spartu, už pět bodů.

Mužstvo příchodem nového kouče ožilo a ve zbývajících dvanácti podzimních ligových jedenáctkrát zvítězilo. Spanilá jízda Viktorie se odrazila i v tabulce – Viktoria přezimuje na čele Synot ligy s tříbodovým náskokem na Spartu.

Deník požádal úspěšného kouče, aby pro čtenáře ohodnotil podzimní výklony jednotlivých hráčů.

Matúš KozáčikMatúš Kozáčik - Matúše znám už z předchozí éry, kdy jsem ve Viktorii působil. Vypracoval se v jednoho z nejlepších gólmanů v Evropě, což dokazuje nejen svými výkony v Plzni, ale i ve slovenské reprezentaci. Slovákům výrazně pomohl k účasti na mistrovství Evropy, takže pro nás je velkou oporou. Rodinný typ, hráč, který to má v hlavě srovnané. Pokud mu vyjde Euro, má podle mne má ještě na to, aby se své kariéře posunul do lepšího zahraničního klubu, čemuž bych ale byl nerad (usměje se).

Petr Bolek - Petr tvoří s Matúšem výbornou brankářskou dvojici. Přesto, že se tolik do branky nedostává, mají s Matúšem velmi dobrý vztah, navzájem si fandí. Pokud Petr dostal šanci, nikdy nezklamal a zápasy zvládal. Je také zároveň velkým bavičem kabiny.

Aleš Matějů - Jeden z Příbramáků v kádru Viktorie, kterého už nějakou dobu registruji. Překvapilo mě, jak ve svém věku ligu v dresu Příbrami zvládal, a díky svým výkonům se prodal do Plzně. Je to mladý fotbalista, když jsem přišel do Viktorie, moc šanci nedostával, hrával za juniorku. Snažil jsem se ho přesvědčit, aby využil šance zahrát si ´chlapský´ fotbal v Domažlicích. Když potom naskočil místo Rajtorala, patřil k největším překvapením podzimní sestavy. Má před sebou velkou budoucnost, ale řekl jsem mu, že na něj teď budu dvakrát přísnější než předtím a že musí svými výkony neustále potvrzovat, že do sestavy patří.

František Rajtoral - Frantu znám z Příbrami dlouho, už od starších žáků, takže k němu mám poněkud jiný vztah. Neměl dobrý podzim, po mém příchodu sice ožil, ale potom šly jeho výkony postupně dolů a ze sestavy nakonec vypadl. Nikdo ho nezatracuje, ale záleží jen na něm, jak to vezme. Má na to, aby se do sestavy zase vrátil, ale musí v zimě zabrat.

V obávaného střelce se v závěru podzimu proměnil stoper Viktorie Plzeň Jan Baránek. Dvaadvacetiletý obránce se trefil během  jediného týdne třikrát ve třech zápasech. Jan Baránek - Honzovi prospěl odchod Romana Hubníka do Olomouce, do té doby byl v mužstvu třetím stoperem. Dostával potom větší prostor a v závěru podzimu pomáhal mužstvu i svými góly. Je mladý a občas chybuje v rozehrávce, ale jeho výkonnost šla nahoru. Ví, čeho chce ve fotbale dosáhnout. Má na to, aby se v budoucnu dostal do reprezentace. Je to typ hráče, kterého nemusíte při tréninku vůbec hlídat, pracuje na sto procent.

Lukáš Hejda - Lukáš je velmi dobrý fotbalista. Jednu dobu už to vypadalo, že půjde někam na hostování, ale on byl trpělivý a když pak v závěru podzimu nahradil Vencu Procházku v sestavě, zvládl to výborně. Je to pan fotbalista, bohužel ho v kariéře limitují zranění, kvůli kterým vypadne ze sestavy a pak se tam opět vrací. Pokud by ho tolik netrápila zranění, byl by ve své kariéře ještě dál.

Václav Procházka - O Vaškovi se v poslední době hodně v médiích mluví a píše. On sám dobře ví, že jeho podzim nebyl ideální. Postupně byl několikrát u momentů, kterými pak novinářům, jak se říká, ´nabíjel´. Je na tom podobně jako Rajtoral, vypadl ze sestavy a teď musí v přípravě zabrat, aby se mohl o místo zase poprat.

David LimberskýDavid Limberský - Výborný fotbalista, plzeňská ikona, tahoun mužstva. V některých zápasech ale neodvedl to, na co má, rozhodně by je měl odehrát mnohem náročněji. Na podzim prožíval složité období, dostal životní facku. Neměl to jednoduché, byl pod velkým tlakem, ale může si za to sám. Věřím, že až v zimě kvalitně potrénuje, bude určitě vypadat lépe.

Patrik Hrošovský - Věděl jsem, že po svém příchodu do Plzně mu dám větší prostor, než dosud dostával. Ukázalo se, že to byl správný krok, Páťa se začal prosazovat i ve slovenské reprezentaci. Kreativní fotbalista s režisérskými schopnostmi, možná by mohl být produktivnější. Díky fotbalovému myšlení a konstruktivní rozehrávce má před sebou budoucnost a Plzeň by mu mohla být už brzy malá.

Jan Kopic - Honza v české lize už delší dobu prokazoval své schopnosti. Závěr podzimu mu úplně nevyšel, hlavně co se týká produktivity. Očekával jsem od něj, že bude střílet více branek. Důvěru ale měl a já věřím, že když v zimě dobře potrénuje, bude mít solidní jaro.

Tomáš Hořava - Tomáš prožil střelecký podzim, samotného mě překvapilo, kolik vstřelil branek. Je to fotbalista, který toho v kabině moc nenamluví, ale na hřišti je vidět. V mých očích je to na podzim jeden z nejplatnějších hráčů, technicky skvěle vybavený. Někdy by měl hrát na méně doteků, ale je to hráč, který se neustále nabízí a chce hrát. Když zkazí přihrávku, chce znovu míč. Góly mužstvu hodně pomáhá.

Tomáš Kučera - Inteligentní fotbalista, který na sobě hodně pracuje. Co mu vyčítám, je, že se na rozdíl od svého působení v Jihlavě málo tlačí do koncovky. Je to další hráč v týmu, který má budoucnost. Dostal v závěru podzimu šanci i v Evropské lize, což jsou pro něj obrovské zkušenosti, které, doufám, v budoucnu vrátí Viktorii svými výkony v české lize.

Daniel KolářDaniel Kolář - Jeho podzim byl výrazně ovlivněn těžkým zraněním, které utrpěl při zápase národního mužstva. Po zranění se postupně rozjížděl a závěr podzimu mu už vyšel. Je to hráč, který, když se mu daří, dokáže mužstvo hodně táhnout. Dan je velký profesionál, věřím, že se dá v zimě dohromady a na jaře potáhne Viktorku opět za titulem.

Ondřej Vaněk - Ondra si v mužstvu vybudoval určité postavení a svými výkony pomohl Viktorce minulou sezonu k titulu. Když jsem přišel do Plzně, nastupoval v základní sestavě, ze které ho ale postupně vyřadily zdravotní problémy. Kluk do nepohody, o kterém jsem přesvědčen, že nám na jaře opět pomůže k dobrým výsledkům. Je to hráč, kterého v mužstvu potřebujete.

Milan Petržela - Na pravé straně zálohy bojuje o místo s Honzou Kopicem. Milan je dobrý žolík, který byl hodně vidět, když šel na hřiště v rozehraném zápase. Pokud nastoupil od první minuty utkání, většinou to nebylo ono. Je to fotbalista, který nám může na jaře ještě hodně pomoci.

Jan Kovařík - Honza má fantastickou levačku, nejlepší v české lize. Z jeho centrů spoluhráči těží, dokáže skvěle kopnout i přímý kop. Je to fotbalista, o kterém jsem přesvědčen, že kdyby byl lépe rychlostně vybaven, už by dávno hrál v kvalitní evropské ligové soutěži.

Egon Vůch - Dobrý fotbalista, ale musí si předně vyřešit své věci. A také si musí uvědomit, že na sobě musí daleko více pracovat.

Aidin Mahmutovič - Měl to složité v tom, že jsem na hrotu útoku vsadil na Michala Ďuriše, kterému podzim stoprocentně vyšel. Mahmut jako střídající hráč dokázal vstřelit důležité góly, trefil se třeba v těžkém zápase s Libercem, ale do základní sestavy se nedokázal prosadit. Uvidíme, jak se mu vydaří zimní příprava.

MichalMichal Ďuriš - Michal má za sebou výborný podzim, což je vidět i na pořadí ligových střelců. Rozhodl jsem se pro něj, protože se mi ze všech našich útočníků jeví jako nejkomplexnější fotbalista. Michal důvěru vrátil mně i mužstvu svými brankami, je to velký pracant. Díky formě v české lze se prosadil i ve slovenské reprezentaci.

Jan Holenda - Kvůli výborné formě Ďuriše se do sestavy rovněž tolik nedostával. Je to hráč, který má charakter; když dostal šanci, odvedl dobrou práci. Typologicky jiný útočník než Ďuriš, díky své postavě může v některých zápasech výrazně ovlivnit jejich průběh. Jeho schopností na jaře určitě využijeme, jeho čas ještě přijde.