Tým, který v právě skončeném ročníku České fotbalové ligy skončil na čtvrté příčce, dostal nabídku na druhou ligu, která se oficiálně jmenuje FNL (Fotbalová národní liga).

„Ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas mi volal, co bychom tomu říkali, a spojil se se mnou i šéf Bohemians Karel Kapr, který prý druhou ligu hrát už nechce," vysvětluje domažlický prezident Jaroslav Ticháček.

V Domažlicích byli překvapeni, ale začali rychle jednat. „Sezona v ČFL pro nás byla velice vydařená, k bronzové příčce chybělo hodně málo, nastříleli jsme nejvíc gólů a jsme tak samozřejmě namlsaní. O druhou ligu jsme se chtěli sportovně pokusit v nastávající sezoně," říká šéf.

A co tedy udělají se současnou lákavou nabídkou FAČR? „Tlačí nás čas, protože nejpozději do pátku se musíme rozhodnout. Okamžitý postup by byl výhodný i pro plzeňskou Viktorku, vždyť jsme farmou mistra," připomíná.

K tomu, aby v Domažlicích nabídku na druhou ligu přijali, je třeba urychleně splnit ale tři podmínky.

„Stávající náš hráčský kádr má sice kvalitu, ale každopádně by pro takovou soutěž potřeboval posílit. Tady spoléháme na Viktorii, bez té by to nešlo a budeme jednat s vedením klubu. Musely by se i rychle připravit profesionální smlouvy pro naše hráče," vypočítává Ticháček.

Další a zcela jistě rozhodující podmínkou je ekonomická síla. „Na druhou ligu potřebujeme takových 17 – 20 milionů korun a to není jednoduché je sehnat," uvedl sumu, která by postačovala.

„Vedeme náročná jednání se sponzory o navýšení jejich finanční pomoci, problém je ale ten, že na všechno je strašně málo času a navíc šéfové některých firem jsou na dovolené," lituje prezident.

V klubu si velmi pochvalují dlouhodobou pomoc vedení města a doufají, že je ani v tomto případě nenechá na holičkách.

„Město Domažlice nám opravdu hodně pomáhá a tady se nabízí další možnost ještě více zviditelnit a propagovat nejen město, ale celé Chodsko a region v republice."

Důležitý pro druhou nejvyšší soutěž by byl i stadion. „Také tady by musely být nějaké investice. Náš stadion je sice velmi dobrý, zázemí je kvalitní, ale musela by se navýšit kapacita míst k sezení. A opět nás tlačí čas."

Jaroslav Ticháček byl u zrodu domažlického zázraku. Je vlastně duchovním otcem vzestupu, kdy šlo mužstvo přes krajské soutěže, divizi až do České fotbalové ligy. A druhou ligu by velice rád v Domažlicích přivítal.

„Jsem tak trochu maximalista. Když něčeho dosáhnu, nespokojím se s tím, ale už myslím na vyšší metu."

Jak to tedy bude od podzimu? „Srdce říká okamžitě ano, ale rozum nabádá k opatrnosti. Dnes to vidím jako otevřenou záležitost, a pokud bychom druhou ligu teď odmítli, pokusíme se ji vybojovat v nastávající sezoně na hřišti," tvrdí prezident.