Hvězdy v Maccabi
Doslova hvězdné jméno nosí sportovní ředitel Maccabi Tel Aviv Jordi Cruyff, který je synem slavného nizozemského fotbalisty Johanna Cruyffa.
Trenérem izraelského mistra je srbský kouč Slaviša Jokanovič, který na lavičce Maccabi nahradil v létě Španěla Pako Ayesterana. Předtím vedl Maccabi slavný Portugalec Paolo Sousa.
Jako hráč působil Jokanovič hlavně v Partizanu Bělehrad, sedm sezon strávil ve španělské lize v Ovideu, Tenerife a Deportivu La Coruňa. Dva roky oblékal dres anglické Chelsea.
Oporou defenzivy je stoper Tal Ben Haim I (33 let). Ostřílený zadák se zkušenostmi z anglické Premirere League, kde oblékal dresy Boltonu (88 zápasů), Chelsea (13), Manchesteru City (9), Sunderlandu (5) a Portsmouthu (55). Působil také ve Standardu Lutych a letos v létě se vrátil zpět do Maccabi, kde začínal svoji kariéru.
Největším nebezpečím pro obrany soupeřů je ofenzivní hráč a kapitán mužstva Eran Zahavi, který se stal s 28 góly nejlepším střelcem izraelské ligy minulé sezony. Jistotou v brance je Španěl Juan Pablo, bývalý gólman Sportingu Gijon či Tenerife. Z cizinců patří do základní sestavy i jeho krajan, stoper Garcia, a v záloze Srb Nikola Mitrovič a Nigerijec Nosa Igiebor.  

Horko, vlhko, frenetické publikum, které dokáže vytvořit na stadionu Bloomfield Stadium pekelnou atmosféru.

K tomu motivovaný a velmi útočně laděný soupeř plný rychlých a technicky skvěle vybavených fotbalistů.

To všechno čeká v úterý večer v Tel Avivu fotbalisty Viktorie Plzeň v prvním utkání třetího předkola Ligy mistrů proti domácímu Maccabi.

Zápas, ve kterém se proti sobě postaví kluby, jež prahnou po účasti v základní skupině evropských pohárů. slibuje nelítostnou bitvu.

„Ano, naším cílem je účast ve skupině evropských pohárů," postavil jednoznačný cíl před mužstvo i trenéry před začátkem sezony majitel Viktorie Tomáš Paclík.

Trenér Viktorie Miroslav Koubek tento cíl přijímá. „Ano, chceme uhrát v Tel Avivu výsledek, který by nám dával dobrou výchozí pozici pro odvetu," řekl trenér Koubek, jehož svěřenci si včera večer v Tel Avivu zatrénovali na Bloomfield Stadium.

V Tel Avivu ukazoval včera teploměr pětatřicet stupňů ve stínu, na obloze ani mráček. A k tomu velká vlhkost vzduchu. „Předpokládá se, že večer vystoupá až na pětaosmdesát procent," počítá trenér Koubek s tím, že klima při utkání připomíná prádelnu.

Počítat ale nemůže s Michalem Ďurišem, který si z Mladé Boleslavi přinesl trest na jedno utkání za tři žluté karty, jež nasbíral vloni v létě v kvalifikaci Evropské ligy.

Stejný úkol jako Miroslav Koubek, postup do skupinové fáze evropských pohárů, má i domácí kouč Slaviša Jokanovič, který přišel k mužstvu teprve v polovině června.

„Ano, v klubu se o tom hodně mluví," připustil šestačtyřicetiletý Srb, jenž letos přivedl Watford do Premiere League.

Který z koučů udělá večer do Evropy větší krok?